Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košicami prešli stovky účastníkov dúhového pochodu

Na snímke účastníci pochodu PRIDE v Košiciach 24. augusta 2019. Foto: FOTO TASR - Milan Kapusta

Dúhový sprievod vyšiel o 14.00 h z centra Tabačka Kulturfabrik na Hlavnú ulicu a naspäť. Mnohí jeho účastníci boli oblečení v dúhových farbách alebo mávali dúhovými vlajkami.

Košice 24. augusta (TASR) – Za účasti približne 700 prevažne mladých ľudí sa v sobotu popoludní konal v centre Košíc siedmy ročník dúhového pochodu. Išlo o súčasť týždňového podujatia Pride Košice 2019, zameraného na ľudí komunity LGBT+. Cieľom je podľa organizátorov vytvorenie priestoru, v ktorom títo ľudia môžu verejne prežiť svoju identitu.

"Chceme, aby ľudia začali prežívať svoju identitu verejne, aby vyšli do ulíc a aspoň pre seba, ak nie pre ostatných, povedali - som gej, lesba, transrodový alebo bisexuálny človek. Aby si tak mohli naozaj zažiť svoju identitu v meste, nielen doma či niekde na internete," povedal pre novinárov riaditeľ Pride Košice Róbert Furiel.

Dúhový sprievod vyšiel o 14.00 h z centra Tabačka Kulturfabrik na Hlavnú ulicu a naspäť. Mnohí jeho účastníci boli oblečení v dúhových farbách alebo mávali dúhovými vlajkami. Z davu sa ozývali výkriky "láska!". Podujatie podporili aj diplomati z amerického či britského veľvyslanectva v SR.

Za dúhovým sprievodom kráčala zhruba 50-členná protestná skupina prívržencov ĽSNS s heslami a výkrikmi "stop LGBT!", "rodina je muž a žena!" či "hanba!". Oba pochody sa pod dohľadom štátnej a mestskej polície uskutočnili pokojne a zaobišli sa bez incidentov.

"Čo sa týka nejakého narušenia, to sme nevnímali, pôvodne boli informácie, že sa nás pokúsia zablokovať, čo sa im nepodarilo, a tým, že išli vzadu, myslím si, že väčšina ľudí si ich potom ani nevšimla," povedal Furiel k skupine v zelených tričkách.

Pride Košice, ktorý sa začal v sobotu 17. augusta, pokračuje vystúpeniami kapiel a v nedeľu (25. 8.) ju zakončí 24. ekumenická bohoslužba.