Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Hlavným bodom Festivalu Art & Tech Days je medzinárodná konferencia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na konferencii sa ako rečník okrem iných predstaví napríklad aj umelec a programátor z New Yorku Gene Kogan.

Košice 18. novembra (TASR) - Odborné názory a postrehy o umelej inteligencii, workshopy, výstavy, inštalácie, Game Days aj umelecké podujatia ponúkne košický festival mediálneho umenia, technológií a digitálnej kultúry, ktorý sa začne v pondelok (19.11.).

Ide o profilový event projektu Košice – UNESCO Kreatívne mesto. Ako TASR informovala Jana Šargová z neziskovej organizácie Creative Industry Košice, hlavným bodom programu bude medzinárodná konferencia Art & Tech Conference.

„Konferencia je určená zvedavým dizajnérom, inovátorom, kóderom, umelcom a všetkým, ktorí chcú byť v rámci vývoja v prvom rade. Zameraná býva na osvetu v oblasti technológií, digitalizácie a ich vplyvu na umeleckú tvorbu."

"Na druhej strane prináša príklady toho, ako umelci dokážu inšpirovať technologický vývoj a inovácie," uviedla s tým, že témou tohto ročníka je revolúcia umelej inteligencie a výzva, ktorú predstavuje pre kreatívny priemysel a spoločnosť.

Podľa jej slov ide o najväčší festival mediálneho umenia na Slovensku. Ako pripomenula, v súčasnosti inteligentné systémy dokážu rozpoznať tváre a miesta, porozumieť reči, písať články, tvoriť hudbu, obrazy či písať básne.

„Ponúka sa otázka, či budú počítače naozaj disponovať tvorivosťou alebo či táto schopnosť zostane naďalej výsadou ľudí. Umelá inteligencia nemusí nevyhnutne nahrádzať umelcov. Téma sa uberá skôr tým smerom, že ľudská kreativita sa aj vďaka technológiám môže posunúť na vyššiu úroveň a novinky vo vývoji budú nevyhnutne ovplyvňovať kultúru, vzdelávanie a biznis," uzavrela Šargová.

Na konferencii sa ako rečníci okrem iných predstavia napríklad aj umelec a programátor z New Yorku Gene Kogan či primár neurológie na Yale University Martin Jan Stránský. Art & Tech Days potrvá do soboty 24. novembra. Spomínaná konferencia sa uskutoční vo štvrtok (22.11.).