Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košický mestský podnik prevezme verejný cintorín aj krematórium

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Posledných viac ako 20 rokov mala tieto verejné pohrebiská v správe súkromná firma Rekviem – pohrebné, cintorínske a kremačné služby.

Košice 3. októbra (TASR) – Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach sa bude od polovice novembra starať aj o verejný cintorín a krematórium. Na svojom štvrtkovom mestskom zastupiteľstvo to odsúhlasili poslanci. Posledných viac ako 20 rokov mala tieto verejné pohrebiská v správe súkromná firma Rekviem – pohrebné, cintorínske a kremačné služby. Za najväčší problém považuje pracovnoprávne vzťahy zamestnancov. Primátor Jaroslav Polaček tvrdí, že tí sa nemajú čoho obávať.

Podľa jeho slov sa doba zmenila a Košice, tak ako aj iné mestá na Slovensku, sú pripravené a schopné prevádzkovať tieto pohrebiská. „Tým, že to bude robiť SMsZ, dokážeme sa lepšie starať o samotný cintorín, zeleň, stromy a, samozrejme, občanom chceme poskytnúť nadštandardné a najlepšie služby, aké budeme vedieť,“ povedal Polaček s tým, že finančné prostriedky, ktoré doposiaľ tvorili zisk súkromnej spoločnosti, bude mesto investovať do týchto priestorov.

Podľa Polačeka SMsZ prevezme okrem samotnej správy pohrebísk aj ich zamestnancov. „Určite urobíme všetko preto, aby ich podmienky neboli horšie, ale lepšie. Najprv nám spoločnosť musí dať dostatočné dáta a informácie, aby sme nastavili všetky veci, ktoré s tým súvisia. Zamestnanci sa nemusia báť,“ povedal primátor.

Práve pracovnoprávne vzťahy považuje firma za jeden z najväčších problémov pri zmene správcu. „Oni zamestnancov chcú, ale na nové zmluvy a s novými podmienkami, ktoré s nimi chcú dohadovať. My stále tvrdíme, že tu ide o prechod práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov. Toto nechcú akceptovať,“ povedal pre TASR prevádzkový riaditeľ spoločnosti Milan Relovský.

Poslankyňa Zuzana Slivenská sa obáva, že na prevzatie správy verejného cintorína a krematória do rúk mestského podniku zostáva málo času a príprava nebola dostatočná. „Momentálne nemáme urobenú inventarizáciu hmotného majetku. Nevieme, ako bude prebiehať právne nástupníctvo nás, ako nového zamestnávateľa,“ uviedla pre TASR. Zároveň si myslí, že hnuteľný majetok, ktorým firma pohrebiská spravovala, by mesto mohlo odkúpiť za zostatkovú hodnotu a nie obstarávať nový. „Aj to je otázka, ktorá by sa mala vyriešiť počas prípravy a nie v momente, keď hlasujeme o prevode správy,“ dodala.

Polaček uviedol, že celý proces prevzatia do správy mesto spustilo vo februári a SMsZ postupnými krokmi pripravovali, aby to zvládla.

Niektoré služby zároveň zdražejú. Vedenie mesta tvrdí, že do všeobecne záväzného nariadenia bolo potrebné zapracovať aj novely zákonov. V cenovom výmere ich mal usmerniť aj Úrad Košického samosprávneho kraja, ktorý je v tomto prípade cenovým, respektíve regulačným orgánom. „Ide o položky za výkop hrobového miesta, kde sa položka z 85 eur zvýšila na 95 eur a pri položke z 94 eur na 106 eur. Nie je to nič drastické,“ dodal viceprimátor Marcel Gibóda s tým, že to súvisí aj s nákladmi na zamestnanca.