Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V múzeu v Kremnici predstavia diela zo šperkárskeho sympózia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Kremnica je už tradične v letných mesiacoch miestom vzájomných stretnutí autorov, ktorí sa zaoberajú výtvarným šperkom.

Kremnica 2. júla (TASR) - V poradí 25. ročník Medzinárodného sympózia umeleckého šperku, ktoré v Kremnici od roku 1990 organizuje Združenie šperkárov AURA, tento rok privíta domáce aj zahraničné autorky strednej a mladšej generácie pôsobiace nielen v oblasti umeleckého šperku.

"Kremnica je už tradične v letných mesiacoch miestom vzájomných stretnutí autorov, ktorí sa zaoberajú výtvarným šperkom. Vznik nových šperkov či objektov je spätý s atmosférou miesta, pričom priestor na tvorivú prácu nachádzajú autori v zlatníckej dielni Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici," informovala Miriam Kostrianová z kremnického Múzea mincí a medailí.

V rámci 25. ročníka podujatia predstavia svoje individuálne autorské koncepty výtvarníčky medzinárodného zloženia: nemecká autorka gréckeho pôvodu Christina Karababa, nemecká výtvarníčka Adriana Almeida Meza pôvodom z Kolumbie, české autorky Mája Steffanová, Marta Švajdová a zo Slovenska výtvarníčky Jana Machatová, Mira Podmanická, Mia Čopíková a Maya H. Nepšinská.

"Okrem autorských námetov a tradične spracovávanej témy vychádzajúcej z genia loci historického mesta Kremnica, či vytvorenia spoločného šperku, výtvarníčky reagujú aj na špeciálny lajtmotív aktuálneho ročníka sympózia – Instant Proximity, odkazujúci na relativitu sprostredkovanej blízkosti v kontexte medziľudských vzťahov v reálnom čase a priestore," priblížila Kostrianová.

Výsledky šperkárskeho sympózia budú od 11. júla do 8. septembra prezentované v numizmaticko-historickej expozícii NBS - Múzeum mincí a medailí v Kremnici.