Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Meteorológovia zrušili výstrahu pred smogovou situáciou v Jelšave

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

ríčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky.

Bratislava 17. januára (TASR) – Koncentrácia prachových častíc PM10 v Jelšave sa vo štvrtok znížila. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto predpoludním zrušil výstrahu pred závažnou smogovou situáciou. Naďalej však v súvislosti so smogom platí upozornenie.

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky v dôsledku polohy obcí v horských dolinách.

V súvislosti so smogovými situáciami meteorológovia radia obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností. "K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," dodávajú.