Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Bojnickom zámku pribudla replika svadobných šiat Karolíny Zay

Pohľad na Bojnický zámok, ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Názov miestnosti s novou expozíciou odkazuje na jej účel, nevesty sa tam totiž pripravujú pred svojimi sobášmi, ktoré majú v susednej Zlatej sále.

Bojnice 8. júna (TASR) - Repliku dobových svadobných šiat šľachtičnej Karolíny Zay nájdu návštevníci Bojnického zámku v Sieni neviest. Názov miestnosti s novou expozíciou odkazuje na jej účel, nevesty sa tam totiž pripravujú pred svojimi sobášmi, ktoré majú v susednej Zlatej sále.

Replika bielych svadobných šiat vychádza z portrétu Karolíny Zay z prvej polovice 19. storočia, ktorý v miestnosti návštevníci taktiež nájdu. Vytvorila ich kostýmová výtvarníčka z Bratislavy. "Biele šaty neboli vždy samozrejmosťou, viac-menej sa vo veľkom začali používať až od roku 1840, keď sa v nich vydávala kráľovná Viktória. Dovtedy sa používali farebné šaty, prevládala zelená, modrá a iné farby. A práve aj šaty Karolíny Zay sú inšpirované týmito svadobnými, ich strih vychádza z módy, ktorá bola vo Viedni, ide o takzvaný viedenský biedermeier," načrtla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Nosiť takéto šaty podľa nej nebolo vôbec jednoduché, pod nimi sa nosila spodná bielizeň, ktorá bola viac funkčná. "Nohavice boli až po kolená, nosila sa košieľka, na ktorú sa dával spodný korzet. Ten sa uťahoval tak, aby vytvoril dáme čo najštíhlejší driek, pretože v tom období bola krása posudzovaná práve podľa toho, či mala dáma dostatočne štíhly pás. Na vrch už prichádzali spodničky, krinolíny, ktoré vytvárali tvar sukne, následne išla vrchná sukňa a zdobený korzet," priblížila.

V Sieni neviest nájdu návštevníci i ďalšie obrazy neviest, niekde i s ich ženíchmi. Tiež zrkadlo či dobovú šperkovnicu, teda predmety, ktoré nevesty používali.

Nová Sieň neviest je súčasťou väčšej zmeny expozície Bojnického zámku. Tú v tomto období realizuje SNM - Múzeum Bojnice po desaťročiach. Nový účel už dostal pôvodný Hudobný salón, z ktorého sa stala Zlatá spálňa v štýle baroka. Predmety v nej pochádzajú z depozitu múzea.

Ďalšou premenou prejde Huňadyho sála, citadela či Huňadyho veža. "Takýmto spôsobom ideme s reštaurátormi a kurátormi predstavovať expozíciu návštevníkom a veríme, že to privítajú a bude to mať u nich pozitívny ohlas," dodal riaditeľ SNM - Múzea Bojnice Ján Papco.