Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na detskej železnici chystajú deň detí i nábor mladých železničiarov

Na archívnej snímke parná lokomotíva Krutwig (vľavo) a 133-ročná parná mašinka "Katka" (vpravo) v Čermeli v Košiciach Foto: TASR – František Iván

Klub mladých železničiarov pri Detskej železnici Košice vznikol ešte v roku 2012 a dnes má približne 50 aktívnych členov – žiakov a študentov základných a stredných škôl.

Košice 30. mája (TASR) - Na Košickej detskej historickej železnici chystajú v sobotu (1. 6.) oslavu Medzinárodného dňa detí (MDD). Pre malých cestujúcich bude pripravené sladké prekvapenie i bezplatná jazda drezinou po stanici Čermeľ.

Pôjde zároveň o pozvánku pre všetkých nadšencov od osem rokov, ktorým železnica prirástla k srdcu a chcú sa stať členmi jediného Klubu mladých železničiarov na Slovensku. Takto budú môcť pôsobiť a pomáhať v Košiciach ako malí sprievodcovia, výpravcovia či výhybkári. Nábor detí a študentov sa uskutoční v sobotu 8. júna o 8.45 h na nástupnej stanici v Čermeli. Informovala o tom Zuzana Lehotská zo združenia Detská železnica Košice.

"Podmienkou je čas a chuť ho obetovať záchrane tejto unikátnej atrakcie. Účastníci náboru získajú základné školenie i poučenie o práci na detskej železnici a počas sezóny sa postupne zasvätia aj do ďalších predpisov a činností. Nový člen dostane originálne tričko, šatku Klubu mladých železničiarov a zápisník s preukazom. Každý si ešte v ten istý deň bude môcť vyskúšať prestavenie výhybky, vypravenie vlaku alebo absolvovať prvú kontrolu cestovných lístkov vo vlaku," priblížil riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský. Pripomenul, že deti, ktoré ešte nedovŕšili 15 rokov, musia prísť v sprievode rodiča alebo zákonného zástupcu.

Klub mladých železničiarov pri Detskej železnici Košice vznikol ešte v roku 2012 a dnes má približne 50 aktívnych členov – žiakov a študentov základných a stredných škôl. Mladí železničiari sa pod vedením starších podieľajú na prevádzke železničky. Tí vytrvalejší a zdatnejší sa časom a po absolvovaní zákonom predpísaných skúšok prepracujú aj na pozíciu vlakvedúceho či rušňovodiča.

V ponuke je aj rodinný vlakový výlet s parnou lokomotívou do Hanušoviec nad Topľou, ktorý sa uskutoční 22. júna. Najväčším lákadlom budú železničné viadukty, prehliadka múzea, kaštieľa, sakrálnych pamiatok i archeoskanzenu s ukážkami života v praveku. Výlet si môžu s výhodou zabezpečiť rodičia sprevádzajúci svoje ratolesti na detskej železničke 1. júna. Viac informácií nájdu záujemcovia na webstránke www.detskazeleznica.sk