Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Skalke pri Kremnici sprístupnia najdlhší lanový most na Slovensku

Lanový most, ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Visutý most však nie je jedinou novinkou tohto leta, ktorú v sobotu na Skalke otvoria.

Kremnica 28. júna (TASR) - Návštevníci via ferraty na Skalke pri Kremnici sa môžu už túto sobotu (29. 6.) prejsť po najdlhšom lanovom moste a lanovej lezeckej sieti na Slovensku. Visutý most nie je jedinou novinkou tohto leta, ktorú v sobotu na Skalke otvoria.

Via ferrata Komín bola od začiatku tohto roka do konca apríla uzavretá z dôvodu zabezpečenia ochrany prírody. "V danej lokalite hniezdi dravec, ktorému sa v tomto období liahnu mláďatá," vysvetlila zástupkyňa primátora mesta Kremnica Iveta Ceferová. Mesto Kremnica z dôvodu dostavby ferraty uzáveru predĺžilo do konca júna. V sobotu ju opätovne sprístupnia a zároveň aj oficiálne otvoria najdlhší lanový most a lezeckú lanovú sieť na Slovensku.

Projekt visutého lanového mosta vznikol v spolupráci mesta Kremnica, Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), Nadácie EPH a Oblastných organizácií cestovného ruchu (OO CR) Stredné Slovensko a Turiec - Kremnicko.

"Pre návštevníkov sme dokončili časť via ferraty Komín. Ide o vybudovanie visutého lanového mosta, ktorý je vo výške asi 30 metrov nad zemou a dlhý približne 78,5 metra a lezeckej lanovej siete s dĺžkou 37,5 metra," priblížil primátor mesta Kremnica a predseda predstavenstva OOCR Turiec - Kremnicko Alexander Ferenčík.

Náučná zaistená cesta (via ferrata) Komín sa nachádza v Kremnických vrchoch v podcelku Flochovský chrbát. Trasa sa začína na Peknej vyhliadke, vedie hrebeňovou červenou turistickou značkou. Obľúbenou atrakciou na trase je Tunel, ktorý bol rekonštruovaný pred dvoma rokmi. Via ferrata je jednosmerná a má tri cesty: Komín s obťažnosťou C, Trubačova veža B a Výzva, ktorá je svojou obťažnosťou E najťažšou doteraz vybudovanou via ferratou na Slovensku.

Na zaistenej ceste čaká návštevníka 420 metrov lán s výškou skalných ciest 80 metrov. K ceste patrí aj krátka via ferrata na skale Jánošíkova diera s obťažnosťou B, ktorá je určená pre rodičov s deťmi. Turisti tiež môžu naraziť na boulderové steny, ktoré ponúkajú možnosti lezenia s rôznou obťažnosťou.

Via ferrata Komín sa nachádza v exponovanom teréne s nutnosťou použitia špeciálnych ferratových setov. Tie sú k dispozícii na zapožičanie v Relax centre na Skalke. Ferrata by mala byť verejnosti prístupná až do svojej pravidelnej uzávery, ktorá je pre uhniezďovanie sokola plánovaná od januára do marca budúceho roka.

Na sobotu je naplánované aj ďalšie otvorenie, pre bikerov bude slávnostne sprístupnený tzv. Gulditrail. Ide o dva flowtrailové okruhy so štrkovým povrchom v dĺžke 250 metrov a 1400 metrov. V budúcnosti sa chystá ich rozšírenie a prepojenie aj na druhú stranu hrebeňa, čím by vznikol jedinečný priestor pre priaznivcov cyklistiky.