Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V areáli Oravskej lesnej železnice sa priučíte tkáčstvu a hrnčiarstvu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete a unikátnou technickou pamiatkou.

Oravská Lesná 19. augusta (TASR) – Oravské múzeum pripravuje na nedeľu 25. augusta v areáli expozície Oravskej lesnej železnice náučné podujatie s názvom Remeselný deň. Milovníci tradičných remesiel si počas podujatia môžu vytvoriť vlastné hrnčiarke výrobky alebo utkať kus plátna. TASR o tom informovala riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne Mária Jagnešáková.

Náučné podujatie sa uskutoční od 12.30 do 16.00 h v stanici Tanečník. „Program doplní ľudová hudba. Na všetky otázky bude odpovedať etnografka Oravského múzea,“ doplnila Jagnešáková.

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete a unikátnou technickou pamiatkou. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie Oravy. Vlaky Oravskej lesnej železnice odchádzajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná. V stanici Tanečník je bezplatné parkovisko a zázemie železnice – depo na lokomotívy a vozne, predaj cestovných lístkov, suvenírov, expozícia dokumentujúca život lesnej dráhy, detské ihrisko a voliéra s pávmi.