Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Primátor Nitry a šéfovia samospráv miest a obcí Nitrianskeho kraja

Erb mesta Nitra Foto: Heraldický register

Teraz.sk ponúka informácie TASR o primátoroch a starostoch nitrianskeho kraja podľa neoficiálnych výsledkov.


Bratislava 15. novembra (Teraz.sk) -Primátor Nitry Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS) sa dnes krátko po 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Nitre. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyhral s výrazným náskokom pred svojimi protikandidátmi.

„Ďakujem voličom, že mi po tretí raz dali svoju dôveru. Pokiaľ mám dobrú informáciu, vyhral som vo všetkých okrskoch, čo o niečom svedčí. Účasť ma až tak neteší, no je to dané zrejme termínom volieb i situáciou, ktorá v Nitre je,“ povedal pred novinármi Dvonč.

Podľa neoficiálnych výsledkov získal Dvonč vo voľbách vyše 10.000 hlasov, čo by pri zhruba 25-percentnej účasti voličov predstavovalo vyše 65 percent všetkých hlasov.



Nové Zámky budú najbližšie štyri roky pod taktovkou operného speváka Otokara Kleina

Nové Zámky budú najbližšie štyri roky pod taktovkou operného speváka Otokara Kleina, ktorý kandidoval ako nezávislý. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

Brezno

Brezno povedie Tomáš Abel (nezávislý) a Námestovo Ján Kadera (Smer-SD, SNS). Primátorkou Humenného bude opäť Jana Vaľová, ktorá sa o hlasy voličov uchádzala so širokou podporou Smeru-SD, SZ, SNS, Nášho kraja, SMS, Robíme to pre deti - SF, HZD, KSS a SDS.

Zvolen

Na čelo stredoslovenského Zvolena sa postaví Lenka Balkovičová (nezávislá) a Rimavskej Soboty Jozef Šimko (nezávislý).

Štatistický úrad zatiaľ zaevidoval zápisnice z 2451 obcí z celkového počtu 2923. Volebná účasť dosahuje 49,78.

Primátorkou Zlatých Moraviec bude Serafína Ostrihoňová

Primátorkou Zlatých Moraviec sa po štyroch rokoch opäť stane nezávislá kandidátka Serafína Ostrihoňová, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb spomedzi siedmich uchádzačov o primátorský post získala najviac hlasov.

Podľa slov podpredsedníčky Mestskej volebnej komisie Aleny Sklenkovej odovzdalo Ostrihoňovej svoj hlas 1766 voličov. Ostrihoňová bola primátorkou dve volebné obdobia, až do roku 2010, kedy ju vo funkcii vystriedal Peter Lednár.

Staronovým primátorom Topoľčian stal Peter Baláž

Podľa predbežných výsledkov komunálnych volieb sa staronovým primátorom Topoľčian stal Peter Baláž, ktorý kandidoval za Smer-SD a Stranu zelených. Pre TASR to potvrdila zapisovateľka Mestskej volebnej komisie v Topoľčanoch Janetta Kadliečková. Baláž získal vo voľbách 3288 hlasov.

Okrem primátora bude mať Smer-SD väčšinu aj v mestskom zastupiteľstve. Z celkového počtu 21 poslancov bude 11 zastupovať túto stranu.

Neoficiálne čiastkové výsledky v Nitre podľa Štatistického úradu

Neoficiálne volebné výsledky v Nitre
Foto: Štatistický úrad SR


Neoficiálne volebné výsledky v Nitre
Foto: Štatistický úrad SR


Neoficiálne volebné výsledky v Nitre
Foto: Štatistický úrad SR



Priebeh volebného dňa

J. Dvonč dúfal vo vyššiu volebnú účasť ako pred štyrmi rokmi



Na snímke úradujúci a kandidát na primátora Nitry Jozef Dvonč vo volebnej miestnosti vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Nitre
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Približne o deviatej hodine pristúpil k volebnej urne v nitrianskom druhom volebnom obvode Staré mesto, v okrsku č. 16 v ZŠ kniežaťa Pribinu súčasný primátor Nitry Jozef Dvonč. V novom volebnom období kandiduje na post primátora ako nominant koalície Smer–SD, KDH a SNS.

Pred štyrmi rokmi mu odovzdalo svoj hlas 14.080 voličov, čo bolo o vyše 10.500 hlasov viac, ako získal jeho najväčší konkurent. Volebná účasť v Nitre dosiahla pred štyrmi rokmi 31,44 percenta. "Verím, že dnešná účasť bude vyššia, no ťažko povedať. Je predĺžený víkend, nedá sa odhadnúť, ako sa ľudia rozhodnú." Podľa primátora je však dôležité, aby svoj názor vo voľbách vyjadrilo čo najviac obyvateľov. "Dostávame sa do situácie, že aj na úrovni komunálnej politiky sa rozhoduje o vážnych veciach, bežnom živote obyvateľov a my sme tým obyvateľom najbližšie. Čím viac ľudí príde voliť, tým budú voľby spravodlivejšie a sila primátora i poslancov bude väčšia," skonštatoval Dvonč.



D. Tekeliová si myslí, že komunálne voľby patria k najdôležitejším



Nitra 15. novembra (TASR) – Krátko po 14. hodine dnes odvolila kandidátka na primátora mesta Nitra za stranu Sieť Dominika Tekeliová. K volebnej urne pristúpila v Základnej škole Škultétyho, ktorú pred časom navštevovala ako žiačka.

Bezprostredne po odovzdaní svojho hlasu pripomenula dôležitosť komunálnych volieb. "Z môjho pohľadu sú najdôležitejšie, pretože sa týkajú konkrétne toho mesta, v ktorom občan žije. Bohužiaľ, ľudia na to zabúdajú. Zabúdajú na to, že miestni poslanci sú pre nich veľmi dôležití, pretože zastupujú ich volebný obvod a keď majú akýkoľvek problém, tak sú mestskí poslanci práve tí, na ktorých sa môžu občania spoľahnúť," povedala Tekeliová.

Podľa jej slov by bolo dobré, keby dnes prišlo k volebným urnám čo najviac ľudí, aby si mohli zvoliť takých poslancov, ktorí budú zastávať ich záujmy. "Aby sa nestávalo, že sa zabúda na okrajové časti mesta, pretože občas je vidieť tendenciu zaoberať sa skôr veľkými mestskými časťami. Je potrebné, aby mestskí poslanci venovali patričnú pozornosť všetkým občanom," myslí si Tekeliová.

Nitra -zoznam kandidátov

Dušan Damašek - nezávislý
Jozef Dvonč - Smer-SD, KDH, SNS
Ján Kovarčík - Národ a spravodlivosť – Naša strana, Právo a Spravodlivosť, SDS
Pavol Leštinský - KSS
Viliam Mokráň - KĽS
Róbert Švec - nezávislý
Dominika Tekeliová – Sieť