Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kyjovský potok pri obci Nižný Hrušov opäť nadmerne penil

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Lašák

Holding Energochemica, pod ktorý patria spoločnosti prevádzkujúce čistiareň odpadových vôd v Strážskom a odkalisko Poša, informáciu o nadmernom penení Kyjovského potoka dostal.

Nižný Hrušov 12. decembra (TASR) – Kyjovský potok pri obci Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese v stredu ráno opäť intenzívne penil. Na problém obecný úrad upozornili občania.

"Dovolím si tvrdiť, že tu ešte v takej intenzite (pena, pozn. TASR) vôbec nebola," uviedol pre TASR starosta obce Ján Fenčák po tom, ako si bol miesto osobne preveriť. Upozornil, že potok nikdy neprestal peniť od prvých podnetov, ktoré podali v minulosti, bolo to však miernejšie. "Je vidieť, že pena priteká už aj zvrchu, teda Kyjovským potokom pravdepodobne z odkaliska (Poša, pozn. TASR)," doplnil.

Starosta pokračoval, že v utorok (11.12.) a ani v noci nezaznamenali žiadnu zrážkovú činnosť. "Včera asi päť minút veľmi slabo snežilo, takže to určite nemohlo ovplyvniť tú penu v toku. Neboli ani mínusové teploty. Je opäť na zvážení, čo sa deje," povedal s tým, že by bol najradšej, aby boli odobraté vzorky na viacerých miestach. "Nielen v Kyjovskom potoku, ale aj na prítoku do odkaliska a odtoku z neho, aby sa konečne prišlo na to, čo spôsobuje tú penu a prečo narastie iba v niektorých dňoch a mesiacoch roka," uviedol. Chce, aby sa to konečne vysvetlilo. "Aby mohli ľudia pokojne spávať a boli si istí, že nie je ohrozené ich zdravie," uzavrel.

Kyjovský potok nie je v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ale steká do rieky Ondava. "Pristupujeme k tomu teda zodpovedne," uviedol pre TASR jeho hovorca Marián Bocák. Na mieste boli ich zamestnanci spolu s pracovníkmi inšpekcie životného prostredia s cieľom odobratia vzoriek z približne šiestich miest. "Pôjdu na rozbor do našich laboratórií. Prvé výsledky budú známe zajtra (13.12.), ostatné do štyroch dní," spomenul s tým, že to, ako sa bude postupovať ďalej, už nie je v ich kompetencii.

Holding Energochemica, pod ktorý patria spoločnosti prevádzkujúce čistiareň odpadových vôd v Strážskom a odkalisko Poša, informáciu o nadmernom penení Kyjovského potoka dostal. "Situáciu sme preverili. V inkriminovanom čase nebola zaznamenaná žiadna prevádzková porucha ani únik látok, ktoré by spôsobili znečistenie vôd nad stanovené limity," píše sa v stanovisku, ktoré pre TASR poskytol úsek mediálnej komunikácie holdingu.

Kontrolu vôd podľa neho realizujú pravidelne. "Analýza vôd odoberaných z Kyjovského potoka nepreukázala prekročenie povolených limitných hodnôt. Jedným z možných vysvetlení zvýšenej penivosti je hydrologická situácia vyvolaná vývojom počasia v predchádzajúcich dňoch. Nárast množstva zrážok, prirodzene, vedie k zvýšenému prietoku v Kyjovskom potoku. Hydrodynamika väčšieho objemu vody môže mať s prihliadnutím na miestne podmienky za následok zvýšenú penivosť," uvádza sa v stanovisku s tým, že situáciu budú ďalej monitorovať.