Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Noc múzeí bude patriť Egyptu, na hrade a v galérii otvoria tri výstavy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasťou noci múzeí vo Fiľakove bude aj sprievodný kultúrny program či workshopy. Pripravený je i koncert starodávnych egyptských melódií na harfe či afrických rytmov na bubnoch.

Fiľakovo 12. mája (TASR) - Ústrednou témou tohtoročnej Noci múzeí a galérií vo Fiľakove bude Egypt. Pre návštevníkov sú pripravené tri tematické výstavy inštalované v Mestskom vlastivednom múzeu a na Fiľakovskom hrade. Súčasťou podujatia, ktoré sa uskutoční v sobotu 18. mája, budú aj prednášky, workshopy či hudobný program. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).

Noc múzeí vo Fiľakove odštartuje o 17.30 h vernisážou s názvom Slovenskí archeológovia v Egypte v galérii Mestského vlastivedného múzea. "Výstava predstaví prácu bádateľov v krajine, kde aj v súčasnosti prebiehajú výskumy slovenských archeológov. V rámci výstavy budú k nahliadnutiu aj hodnotné exponáty z egyptských zbierok slovenských múzeí," priblížili organizátori s tým, že po vernisáži sa uskutoční aj prednáška egyptologičky Veroniky Verešovej z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied v Bratislave.

Na Fiľakovskom hrade budú podvečer verejnosti sprístupnené ďalšie dve výstavy. V kazemate dolného hradu predstaví výstava Českého egyptologického ústavu v Prahe Tutanchamonovu hrobku, ktorú pred 100 rokmi objavil archeológ Howard Carter. "Druhá výstava, ktorú si budú môcť návštevníci pozrieť na piatom poschodí Bebekovej bašty, nesie názov Egypt - dar Nílu a prezentuje repliky najkrajších a najznámejších egyptských artefaktov zo súkromnej zbierky cestovateľa Jána Hertlíka," dodalo HMF.

Súčasťou noci múzeí vo Fiľakove bude aj sprievodný kultúrny program či workshopy. Pripravený je i koncert starodávnych egyptských melódií na harfe či afrických rytmov na bubnoch. Podujatie uzavrie po 22.00 h premietanie filmu na nádvorí dolného hradu.