Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Otvorený dokument Plán Poprad prináša niekoľko konkrétnych projektov

Na archívnej snímke Námestie svätého Egídia v Poprade Foto: TASR

Plán Poprad predkladá návrhy, ako riešiť v meste otázky bývania, dopravy, ciest, parkovania, zvierat, školstva a vzdelávania, športu a kultúry, uviedol kandidát na primátora mesta Poprad Peter Dujava.

Poprad 17. októbra (TASR) – Otvorený dokument Plán Poprad prináša niekoľko konkrétnych projektov. Pracoval na ňom tím nezávislých ľudí 12 mesiacov, do prác sa zapojili odborníci na rôzne oblasti života v najväčšom meste pod Tatrami.

"Plán Poprad predkladá návrhy, ako riešiť v meste otázky bývania, dopravy, ciest, parkovania, zvierat, školstva a vzdelávania, športu a kultúry. Rieši aj otázky rozpočtu a predkladá návrh na zmenu formy na participatívny rozpočet," konkretizoval kandidát na primátora mesta Poprad Peter Dujava s tým, že obsahuje aj množstvo konkrétnych projektov.

Ide napríklad o podzemné zelené parkovacie domy, polozapustené podzemné kontajnery, komunitné záhrady, inkluzívne ihrisko či mestské kryté trhovisko alebo popradskú mestskú kartu. Rozoberá aj možnosti, ako pracovať s riekou Poprad, ako vytvárať zelenšie vnútrobloky sídlisk a ako budovať ihriská pre deti.

V Pláne Poprad je mnoho príkladov efektívnych riešení zo zahraničia a je zverejnený na internete. "Dvanásť mesiacov sme tímovo pracovali, stretávali sa, radili a počúvali ľudí v uliciach nášho mesta. Pri tvorbe dokumentu Pán Poprad dostal náš tím veľkú podporu verejnosti, čoho dôkazom je 7000 podpisov na petície kandidátov nášho tímu do mestského zastupiteľstva a 3000 prostredníctvom sociálnych sietí a elektronických médií," dodal nezávislý kandidát na primátora.

Okrem neho sa v Poprade o post primátora uchádza ďalších 11 nezávislých kandidátov – František Bednár, Alexej Beljajev, Marek Budzák, bývalý primátor Anton Danko, Peter Gápa, František Kornaj, Jozef Košický, najmladší spomedzi zástupcov je Jozef Hrubovčák a jediná ženská zástupkyňa je Anna Schlosserová. O hlasy voličov zabojuje aj súčasný primátor Jozef Švagerko a bývalý viceprimátor Igor Wzoš. Ondrej Kavka kandiduje s podporou koalície strán Spolu – občianska demokracia, SaS, OĽaNO a KDH.