Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

P. Hámor predstaví v SNG svoj výstup na himalájsky vrch Kabru

Na archívnej snímke slovenský horolezec a himalájista Peter Hámor. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Milovníci turistiky sa môžu tešiť aj na prednášku horského vodcu a lekára leteckej záchrannej služby Jána Kořínka, ktorý vysvetlí, ako prežiť pád lavíny, a najmä ako sa jej vyhnúť.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Najúspešnejší slovenský horolezec Peter Hámor uskutočnil svetový prvovýstup v západnej stene na himalájsky vrchol Kabru South (7318 m n. m.). Úspešnú expedíciu odprezentuje verejnosti v utorok na večere o horách a ľuďoch v Slovenskej národnej galérii (SNG) v Bratislave. TASR o tom informoval organizátor podujatia Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates.

O ďalší svetový úspech slovenského horolezectva sa Hámor postaral v máji tohto roka. Spolu s Benetom Romanom (Taliansko), Janom Bojanom (Slovinsko), Meroiom Nivesom (Taliansko) ako prví ľudia na svete vyliezli novou cestou v západnej stene na vrchol Kabru South (7318 m n. m.). "Peter Hámor predviedol neskutočný svetový výkon, Kabru South vyliezli novou cestou bez použitia prídavného kyslíka, fixných lán, bez pomoci šerpov a bez táborov. Som preto rád, že po roku opäť prinášame hory do mesta a Peter spolu s ďalšími osobnosťami zo sveta turistiky a horolezectva nám predstavia ich príbehy," hovorí o podujatí v SNG Pajta.

Ďalej avizuje, že milovníci turistiky sa môžu tešiť aj na prednášku horského vodcu a lekára leteckej záchrannej služby Jána Kořínka, ktorý vysvetlí, ako prežiť pád lavíny, a najmä ako sa jej vyhnúť. Prvá horská vodkyňa na Slovensku odprezentuje, ako sa bezpečne pohybovať v zimnom teréne a nezraniť sa pri tom. Známy dokumentarista Rasťo Hatiar premietne svoj dokument - portrét o skialpinistke a majsterke sveta Marianne Jagerčíkovej.