Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Popradskí mestskí policajti budú skúšať v službe elektrickú motorku

Na snímke pred Mestským úradom v Žiari nad Hronom pribudla v týchto dňoch nabíjacia stanica pre elektromobily. Žiarski mestskí policajti totiž budú už čoskoro na hliadkovanie využívať elektromobil. Nabíjaciu stanicu bude môcť využívať aj verejnosť. Žiar nad Hronom, 28. novembra 2018. Foto: TASR – Jana Vodnáková

V Českej republike elektromotorky pri niektorých službách využívajú, v Španielsku slúžia napríklad civilnej ochrane či červenému krížu.

Poprad 20. augusta (TASR) – Mestská polícia v Poprade bude skúšať ako prvá na Slovensku elektrickú motorku. Primátor Anton Danko potvrdil, že do prevádzky jedno takéto vozidlo skúšobne uvedú od 1. septembra v spolupráci so spoločnosťou Antik Telecom. „Musíme hlavne vyskúšať, ako to s ňou pôjde, a ako dlho vydrží na jedno nabitie. Zvolili sme motorku miesto auta, pretože si myslíme, že je pohyblivejšia, dostane sa aj na chodník v extrémnych prípadoch, takže je vhodnejšia pre mestských policajtov,“ skonštatoval.

Podľa Petra Blaasa zo spoločnosti Antik Telecom, ktorá nedávno spustila v najväčšom meste pod Tatrami aj službu tzv. bikesharingu, má elektrická motorka oproti autu niekoľko výhod. „Stojí zhruba štvrtinu z ceny bežného auta a prevádzkové náklady sú oveľa nižšie ako pri inom type motorky. Je to investične aj prevádzkovo výhodnejšie. Vozidlo je tiché, policajta je však zároveň vidieť, nie je schovaný v aute, takže pôsobí preventívne a zároveň sa ľahšie dostane na miesto, kde ho je treba. Takéto motorky sú súčasťou vybavenia policajtov vo viacerých krajinách, tak uvidíme, ako sa to osvedčí tu v Poprade,“ zdôraznil Blaas s tým, že takéto elektrické motorky zatiaľ nemajú inde na Slovensku v službách polície. V Českej republike ich pri niektorých službách využívajú, v Španielsku slúži napríklad civilnej ochrane či červenému krížu.

„Pokiaľ sa ujme táto elektrická motorka a budú s ňou spokojní aj naši policajti, tak ňou vybavíme aj ďalších príslušníkov mestskej polície. Stačí na ňu vodičské oprávnenie typu B, takže s jazdou by nemal byť problém,“ dodal Danko.