Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pracovníci neurochirurgie na Kramároch varujú pred jej kolapsom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Na výnimočnú situáciu v Nemocnici akademika L. Dérera upozorňujú v liste adresovanom poslancom Národnej rady (NR) SR.

Bratislava 14. januára (TASR) – Pracovníci Neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na bratislavských Kramároch sa obávajú jej kolapsu. Dôvodom má byť nedostatok prístrojového vybavenia na klinike. Na výnimočnú situáciu v Nemocnici akademika L. Dérera upozorňujú v liste adresovanom poslancom Národnej rady (NR) SR.

"Tento list predstavuje volanie o pomoc lekárov a sestier kliniky, na ktorej sa vyše polstoročia liečia najťažší dospelí aj detskí neurochirurgickí pacienti z celého Slovenska... Situácia na najvýznamnejšej neurochirurgickej klinike v SR je v súčasnosti taká, že nevieme zabezpečiť normálny chod pracoviska, pričom sa obávame kolapsu," píše poslancom 17 lekárov a kolektív sestier.

Upozorňujú napríklad na to, že na pracovisku v súčasnosti funguje len jeden operačný stôl. Na normálny chod kliniky majú byť potrebné tri stoly. "Približne pred dvoma týždňami sa nám naraz pokazili dva z troch operačných stolov, tieto stoly majú vyše 20 rokov, čo je pre prevádzku našej kliniky doslova katastrofálna situácia," uvádzajú. Podpísaní tiež tvrdia, že žiadali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD) o stretnutie, no "nebolo ponúknuté žiadne riešenie zúfalej situácie".

Taktiež poukázali na nedostatok neuronavigačných prístrojov, ktoré podľa listu žiada pracovisko od roku 2017. "Aj pre absenciu navigácie boli na dlhší čas odsúvané operácie viacerým pacientom s nádormi mozgu, o čom sme informovali vedenie UNB, ako aj ministerku zdravotníctva," stojí v liste.

Nespokojnosť vyjadrili pracovníci aj so vznikom ďalších neorochirurgických pracovísk. Tých by malo byť dokopy päť. Podľa tvorcov listu môže takéto "roztrieštenie" viesť k "nedostatočnému počtu operácií pre jednotlivé diagnózy", čo môže spôsobiť "pokles skúseností na jednotlivých pracoviskách a následné zhoršenie úrovne zdravotnej starostlivosti". Navyše to podľa podpísaných môže viesť k odchodu sestier, ktoré sú "so silami na konci".

Medzi podpísanými sú prednosta neurochirurgie Andrej Šteňo, zástupca prednostu Martin Novotný, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neurochirurgiu Juraj Šteňo či vedúca sestra Veronika Ruszinková a úsekové sestry.

TASR požiadala o vyjadrenie ministerstvo zdravotníctva aj UNB.