Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rašiho úrad vyhodnocuje pripomienky o transformácii hornej Nitry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Materiál ÚPVII a MH SR po ukončení dotovania výroby elektriny z domáceho uhlia navrhuje podporiť na hornej Nitre viaceré projekty, napríklad projekt inovácie opráv a výroby železničných vagónov.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) už vyhodnocuje pripomienky vznesené v rámci medzirezortného pripomienkového konania k materiálu "Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektriny", ktorý pripravil v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR. K materiálu pripomienkujúci vzniesli 28 pripomienok, z toho 14 zásadných. VHZ by sa mal podľa materiálu skončiť už v roku 2023, teda nie v roku 2030, ako sa predpokladalo doteraz.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR k predloženému návrhu nemala pripomienky. "Klub 500 víta a podporuje skrátenie obdobia VHZ podpory výroby elektriny z domáceho uhlia," uviedol v zásadnej pripomienke jeden zo zamestnávateľských zväzov. Klub 500 zároveň "zásadne nesúhlasí" so zoznamom projektov uvádzaným v rámci materiálu, ktoré sa plánujú podporiť. Klub 500 žiada, aby prípadná podpora projektov transformácie hornej Nitry bola smerovaná len do projektov, ktoré nesmerujú do odvetví, v ktorom existujú na Slovensku domáci podnikatelia a ktorých podpora by neohrozovala a nezhoršovala ich konkurencieschopnosť. Klub 500 tiež žiada vypustiť projekty z návrhu materiálu a návrhy konkrétnych projektov ponechať na samostatné schvaľovanie.

Národná banka Slovenska (NBS) navrhuje v materiáli uviesť, z akých zdrojov sa bude realizovať projekt plánovaného zvýšenia výkonu elektrizačnej sústavy v uzlovej oblasti Bystričany a či tieto náklady budú mať dodatočný vplyv na koncovú cenu elektriny pre odberateľov prostredníctvom zvýšenia tarify za systémové služby (TSS). V takomto prípade centrálna banka navrhuje v materiáli vyčísliť, aký bude mať dosah proces útlmu ťažby uhlia vplyv na zvýšenie TSS v rokoch 2019 až 2023. NBS tiež žiada vyčísliť, aký bude mať dosah proces útlmu ťažby uhlia vplyv na zníženie tarify za prevádzkovanie systému (TPS) v nasledujúcom období po roku 2023.

Materiál ÚPVII a MH SR po ukončení dotovania výroby elektriny z domáceho uhlia navrhuje podporiť na hornej Nitre viaceré projekty, napríklad projekt inovácie opráv a výroby železničných vagónov, rozšírenia skleníkového hospodárstva, rozšírenia chovu sumčeka afrického, projekty v oblasti agropotravinárskeho sektora, logistické centrum biomasy, výskumno–vývojové projekty, závod na výrobu bioplastov či projekty z oblasti cestovného ruchu, životného prostredia a ľudských zdrojov.

Odberatelia elektriny v súčasnosti prispievajú na VHZ sumou viac ako 100 miliónov eur ročne. Rok 2023 podľa šéfa MH SR Petra Žigu (Smer-SD) však neznamená, že bane v SR prestanú ťažiť uhlie. "My hovoríme o tom, že štát prestane dotovať výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia. Pre bane to znamená, že sa budú musieť prispôsobiť trhovým podmienkam a budú si musieť hľadať klientov, ktorí nebudú mať dotované ceny uhlia, ale budú fungovať na princípe konkurencie," upozornil 19. novembra Žiga. Rok 2023 je podľa Žigu zároveň limitujúcim rokom pre modernizáciu uhoľnej Elektrárne Nováky (ENO), ktorá spaľuje dotované hornonitrianske uhlie.