Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Sabinove zrekonštruujú stredoveké mestské hradby a bašty

Na snímke Sabinov – historické centrum mesta. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa prednostu Mestského úradu v Sabinove Martina Judičáka ide o cezhraničnú spoluprácu Sabinova a poľského mesta Muszyna.

Sabinov 22. apríla (TASR) – Mesto Sabinov zrekonštruuje stredoveké mestské hradby vrátane siedmich bášt. Financie na ich obnovu radnica získala z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci cezhraničného poľsko-slovenského projektu Muszyna–Sabinov: Posilňujeme spoločné kultúrne dedičstvo poľsko-slovenského pohraničia.

Podľa prednostu Mestského úradu v Sabinove Martina Judičáka ide o cezhraničnú spoluprácu Sabinova a poľského mesta Muszyna. "Projekt zahŕňa modernizáciu a rekonštrukčné práce stredovekých mestských hradieb a bášt v Sabinove a zámku v Muszyne," priblížil pre TASR Judičák.

"Oprávnené náklady na rekonštrukciu stredovekých mestských hradieb sú vo výške takmer 860.000 eur, pričom spoluúčasť mesta Sabinov je takmer 43.000 eur. Oprávnené náklady na zámok v Muszyne sú 1,9 milióna eur. Celkové náklady projektu pre obe mestá sú vyše 2,7 milióna eur," uviedol Judičák.

Ako ďalej povedal, stredoveké mestské hradby sú pozostatkom pôvodného hradobného opevnenia, z ktorého sa zachovala len časť. Jedna zo siedmich bášt je využívaná na účely umeleckých expozícií.

"Ostatné bašty nie sú využívané a sú v dosť zlom technickom stave. V niektorých prípadoch možno hovoriť o ich havarijnom stave. Vzhľadom na to, že si ich modernizácia a rekonštrukcia vyžaduje vysoký objem finančných prostriedkov, tak sme veľmi radi, že bol projekt schválený, pretože nebolo v možnostiach mesta realizovať v predchádzajúcich obdobiach tieto práce z vlastných prostriedkov," dodal Judičák.