Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Návštevníci kaštieľa v Stropkove môžu spoznať počiatky mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Pre návštevníkov kaštieľa je pripravená prednáška mestského historika, ktorému sa podarilo zistiť jedinečné informácie o stredovekých dejinách Stropkova.

Stropkov 16. októbra (TASR) – Obyvatelia Stropkova môžu spoznať doteraz nepublikované informácie o počiatkoch svojho rodného mesta. Pre návštevníkov kaštieľa je pripravená prednáška mestského historika, ktorému sa podarilo zistiť jedinečné informácie o stredovekých dejinách Stropkova. Súčasťou podujatia bude aj kultúrne vystúpenie pedagógov a detí zo Základnej umeleckej školy Františka Veselého v Stropkove. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Mesto Stropkov má 25-ročnú odbornú monografiu, ale podľa mestského historika Ľuboslava Šmajdu sú počiatky dejín mesta v súčasnosti veľmi narušené dezinformáciami. Práve nové informácie majú objasniť hodnovernosť historických skutočností na základe stredovekého listinného materiálu z roku 1404.

"Veľmi sa teším novozisteným informáciám, ku ktorým som sa dopátral u kolegov z Poľska," prezradil historik mesta Stropkov Ľuboslav Šmajda. Dejiny mesta sú podľa neho spojené práve s poľskými šľachtickými rodmi. Doposiaľ sa však v žiadnej literatúre priamo neuvádzala história mesta na základe prameňov pred rokom 1404.

"Ja ako mestský historik som si dal za úlohu tento problém nejakým spôsobom vyriešiť a posunúť dejiny mesta na novú úroveň. Pevne verím a dúfam, že časom sa dopátrame opäť k novým zaujímavým informáciám," povedal Šmajda.

Mesto Stropkov má podľa primátora Ondreja Brendzu zaujímavú a bohatú históriu. Vedenie samosprávy sa na základe jeho slov snaží propagovať minulosť Stropkova a prepájať ju so súčasnosťou. "Dôkazom sú viaceré podujatia súvisiace s prvou písomnou zmienkou, edíciou pamätných predmetov k významným výročiam mesta, ale aj realizáciou projektov, ktorých hlavných motívom je naša história," vysvetlil Brendza.

Ako ďalej povedal, Stropkov je v súčasnosti pred druhou etapou archeologického výskumu hradného areálu, pripravený je projekt sprístupnenia kostolnej veže a chystá sa aj realizácia štvrtej etapy, teda námestia.

"Verím, že sa prednáška nášho mestského historika stretne s pozitívnym ohlasom verejnosti a jej návštevníci sa dozvedia nové a obohacujúce informácie," dodal Brendza.

Prednáška s názvom Počiatky mestečka Stropkov sa uskutoční vo štvrtok (17. 10.) o 19.00 h v priestoroch kaštieľa v Stropkove – organizačnej jednotky Krajského múzea v Prešove.