Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bánovský OS uznal bývalú riaditeľku miestnej ZŠ vinnou z vydierania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa obžaloby mala Leila S. spôsobiť svojim podriadeným škodu vo výške viac ako 4400 eur.

Bánovce nad Bebravou 22. marca (TASR) - Bývalá riaditeľka jednej z bánovských základných škôl (ZŠ) Leila S. je vinná z pokračovacieho zločinu vydierania. Rozhodol o tom vo štvrtok senát Okresného súdu (OS) v Bánovciach nad Bebravou, ktorý ju odsúdil na trest odňatia slobody vo výmere dva roky s podmienečným odkladom na tri roky. TASR informoval hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

"Senát okresného súdu na základe vykonaného dokazovania považoval za dostatočne preukázané, že obžalovaná sa vo funkcii riaditeľky základnej školy dopustila konania, ktoré je právne kvalifikované ako pokračovací zločin vydierania," uviedol ďalej Tarabus.

Doplnil, že obžalovaná podľa zatiaľ neprávoplatného rozsudku udeľovala svojim trom podriadeným finančné prostriedky v podobe odmien, osobného ohodnotenia či osobného príplatku, pričom týmto poškodeným v riaditeľni školy direktívne nariadila, akú sumu jej majú odovzdať, čo aj urobili zo strachu zo straty zamestnania, preradenia na inú pozíciu, do nižšej platovej triedy či zníženia osobného príplatku. Podľa obžaloby mala Leila S. spôsobiť svojim podriadeným škodu vo výške viac ako 4400 eur.

Leila S. na štvrtkové pojednávanie neprišla, svojmu obhajcovi dala súhlas na konanie v jej neprítomnosti.

Bývalá riaditeľka je v súčasnosti do vynesenia právoplatného rozsudku naďalej zamestnankyňou školy, pričom poberá približne polovicu zo svojho pôvodného platu. Z jej pozície ju odvolal zriaďovateľ na návrh rady školy ešte v decembri 2015, rada jej odvolanie odôvodnila nezvládnutými manažérskymi schopnosťami, problémom bolo aj porušenie predpisov, ktoré skonštatoval hlavný kontrolór mesta.