Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trnavský kraj prijal nové zásady rozpočtového hospodárenia

Jozef Viskupič na archívnej snímke. Foto: FOTO TASR Lukáš Grinaj

Zdrojom fondov bude najmä prebytok rozpočtu za uplynulý rok, prostriedky z rozdielu medzi výnosmi a nákladmi z podnikateľskej činnosti po zdanení.

Trnava/Piešťany 19. júna (TASR) – Trnavské krajské zastupiteľstvo schválilo na svojom výjazdovom zasadnutí v stredu v Piešťanoch zásady rozpočtového hospodárenia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). V rámci nich schválilo vznik troch fondov – rezervného, peňažného na splátku istiny a peňažného na zníženie investičného dlhu. Zároveň poslanci odklepli aj vznik Rady pre rozpočet ako poradného orgánu predsedu TTSK s úlohou zvyšovať kvalitu činnosti a výstupov v oblasti tvorby rozpočtu a záverečného účtu TTSK.

"Rezervný fond bude slúžiť najmä na odstránenie havarijného stavu majetku TTSK alebo na likvidáciu škôd spôsobených živelnými pohromami alebo inou mimoriadnou okolnosťou," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič. Ide najmä o tie, ktoré nie sú zahrnuté v rozpočte a kryté príjmami bežného rozpočtu. Peňažný fond na splátky istiny bol vytvorený za účelom naakumulovania zdrojov na splatenie 'balónovej' splátky ku dňu splatnosti úveru v roku 2021. Prostriedky peňažného fondu na zníženie investičného dlhu budú slúžiť na financovanie kapitálových výdavkov zahrnutých v investičnom pláne TTSK s cieľom postupného znižovania investičného dlhu na cestnej infraštruktúre a ďalšom majetku TTSK. Zdrojom fondov bude najmä prebytok rozpočtu za uplynulý rok, prostriedky z rozdielu medzi výnosmi a nákladmi z podnikateľskej činnosti po zdanení, zostatky fondov z predchádzajúcich rozpočtových rokov, zostatky príjmových finančných operácií s výnimkou nepoužitých návratných zdrojov financovania a príspevky a dary tuzemských a zahraničných právnických a fyzických osôb.

Viskupič doplnil, že TTSK zriadil Radu pre rozpočet, aktuálne ju tvoria štyria odborníci v oblasti financií - výkonný riaditeľ kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák, riaditeľ INEKO Peter Goliaš, analytik MESA10 Tomáš Meravý a analytik Miroslav Kňažko.