Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

V domovoch rastie počet klientov s psychiatrickými diagnózami

Ilustračné foto: TASR

V Nitre ide najmä o pacientov s Alzheimerom a rôznymi typmi demencie.

Nitra 24. augusta (TASR) – V domovoch a zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) patriacich Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK) budú pôsobiť vyškolení opatrovatelia schopní postarať sa aj o klientov s duševnými poruchami. Podľa vedúcej odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu NSK Miluši Budayovej je v posledných rokoch badateľný nárast počtu klientov ZSS s Alzheimerovou chorobou či rôznymi typmi demencie.

„Treba však povedať, že nejde len o tieto ochorenia, ale registrujeme aj veľký nárast počtu žiadateľov, ktorí sú odkázaní na sociálnu službu a sú zaťažení rôznymi typmi psychiatrických diagnóz. Tí pribúdajú a je ich veľa,“ uviedla.

Kraj reagoval na zvýšenie počtu klientov s psychiatrickými ochoreniami školením opatrovateľov v ZSS. „Minulý rok sa prijalo uznesenie, na základe ktorého prešli títo pracovníci vzdelávaním. To bude ukončené teraz v septembri. Som veľmi rada, že potom už títo pracovníci budú mať obraz, ako by sa malo pracovať s občanom, ktorý je zaťažený aj psychiatrickou diagnózou, ale ktorý je napríklad aj veľmi agresívny. Čiže mali by sme už teraz vedieť s takýmito ľuďmi robiť,“ konštatovala Budayová.

Podľa jej slov má kraj približne 14 zariadení, v ktorých sú klienti s psychiatrickými diagnózami. Všetky by mali byť najneskôr do roku 2015 vybavené vyškolenými pracovníkmi.