Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V žilinskej nemocnici organizujú knižné stretnutia pre deti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

S myšlienkou prišla špeciálna pedagogička Adriana Puchoňová, ktorá sa školopovinným pacientom dlhodobo venuje.

Žilina 17. mája (TASR) - Podpora čitateľskej gramotnosti a pomoc pri prekonávaní zdravotných ťažkostí je cieľom projektu prinášajúceho knižnú kultúru priamo k detskému pacientovi vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina. Základná škola (ZŠ) s materskou školou (MŠ) pri tomto zdravotníckom zariadení v spolupráci s Krajskou knižnicou v Žiline organizuje knižné stretnutia pre hospitalizovaných pacientov pravidelne raz za mesiac. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

S myšlienkou prišla špeciálna pedagogička Adriana Puchoňová, ktorá sa školopovinným pacientom dlhodobo venuje. "Hlavnou myšlienkou bolo skvalitnenie vyučovacieho procesu hospitalizovaných detí a podpora čitateľskej gramotnosti rôznych vekových kategórií. Počas hospitalizácie spoznávajú nové príbehy a zabavia sa na aktivitách, ktoré sú cielené práve na zlepšovanie čitateľskej gramotnosti," vysvetlila Puchoňová.

Za hospitalizovanými pacientmi z oddelení pediatrie a pediatrickej ortopédie prichádza knihovníčka krajskej knižnice Michaela Pastorková. "Podporujeme čitateľskú gramotnosť detí, informujeme ich o zaujímavých a kvalitných knižných tituloch, realizujeme tiež podporné aktivity zamerané na správnu interpretáciu čítaného textu. Za šesť mesiacov fungovania projektu sme prečítali stovky strán a vyskúšali sme si množstvo tvorivých aktivít," poznamenala Pastorková.

ZŠ s MŠ pri zdravotníckom zariadení FNsP Žilina má dlhoročnú tradíciu. Od 1. septembra 2006 sa stala súčasťou Spojenej školy J. M. Hurbana v Žiline. "Spoluprácu s krajskou knižnicou považujeme za mimoriadne prínosnú, pretože po vyše šiestich mesiacoch vidíme úžasné výsledky. Deti prichádzajú na iné myšlienky a kniha v mnohých prípadoch pomáha aj pri liečebnom procese," uzavrela primárka oddelenia pediatrie žilinskej nemocnice Zuzana Cigániková.