Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Obetí prvej svetovej vojny bolo zrejme viac, ako mien na pomníku v Ide

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obyvatelia obce všetkým obetiam prvej svetovej vojny postavili v roku 1939 pomník, na ktorom je okrem zranených vojakov vyobrazená aj žena s dvomi deťmi, ktoré trúchlia.

Veľká Ida 2. decembra (TASR) – Obete prvej svetovej vojny pripomína aj pamätník v obci Veľká Ida v okrese Košice-okolie, ktorý stojí vedľa hlavnej cesty pri rímskokatolíckom kostole. Obetí bolo pravdepodobne viac, ako je počet mien uvedených na pamätníku. Autorom bronzového reliéfu je Vojtech Löffler.

Na Pomníku hrdinov venovanému obetiam prvej svetovej vojny je spolu 54 mien. Podľa monografie obce zostalo na bojiskách spolu 47 mužov a šiesti zomreli na následky zranení po návrate. Ako povedal dosluhujúci starosta Július Beluscsák, historické zdroje sa v počtoch nezhodujú. „Predpokladá sa, že obete prvej svetovej ale aj druhej svetovej vojny boli väčšie, ako sú uvedené na tabuli, pretože niektoré obete Veľkej Idy aj z časti obce Gomboš nie sú na monumente spomenuté,“ pripomenul s tým, že pomníky na počesť padlým oboch vojen sú umiestnené blízko seba.

Obyvatelia obce všetkým obetiam prvej svetovej vojny postavili v roku 1939 pomník, na ktorom je okrem zranených vojakov vyobrazená aj žena s dvomi deťmi, ktoré trúchlia. Dielo je od roku 1963 evidované v zozname národných kultúrnych pamiatok.

Obete oboch vojen si občania pripomínajú každoročne v polovici marca spomienkovou slávnosťou. „Pamätník padlých v prvej svetovej vojne sme v tomto roku vynovili s tým, že sme obnovili a premaľovali celé oplotenie, spravili sme obloženie z kameňa a zasadili sme tam pomaly rastúce živé kry,“ povedal Beluscsák.

V monografii sa uvádza, že väčšina obyvateľov prijala správu o vypuknutí prvej svetovej vojny pozitívne s domnienkou, že Maďarom prinesie veľa. Ľudia v zmysle nacionalizmu prehru nepripúšťali. Po tom, ako pocítili dôsledky vojny, vojnový zázrak už nečakali.