Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VEĽKÁ KONTROLA ZMRZLÍN: V Bratislave odhalili viaceré nedostatky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Osem vzoriek zmrzliny nevyhovelo požiadavkám pre nadlimitné množstvo koliformných baktérií.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Hygienici vykonali v Bratislavskom kraji 66 kontrol v prevádzkach s výrobou alebo predajom nebalenej zmrzliny. Zo 165 odobratých vzoriek zmrzlín na mikrobiologické vyšetrenie 14 vzoriek nevyhovelo legislatívnym požiadavkám. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Katarína Nosálová.

Osem vzoriek zmrzliny nevyhovelo požiadavkám pre nadlimitné množstvo koliformných baktérií, dve vzorky pre nadlimitné množstvo koliformných baktérií a baktérií rodu enterobacteriaceae, dve vzorky pre enterobacteriaceae a dve vzorky pre prítomnosť koagulázopozitívnych stafylokokov.

"V 29 vzorkách odobratých na chemickú analýzu na prítomnosť syntetických farbív nebola ani v jednej zistená prítomnosť nepovolených azofarbív. V rámci kontrol boli uložené zodpovedným pracovníkom štyri blokové pokuty v celkovej sume 600 eur," priblížila Nosálová. Nedostatky sa podľa hygienikov týkali nevyhovujúcej manipulácii so zmrzlinou a nezabezpečenej vysledovateľnosti vyrobených zmrzlín. V jednom prípade bolo začaté správne konanie vo veci uloženia pokuty z dôvodu prevádzkovania výrobne bez súhlasného rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva.

"Kontroly nebalenej zmrzliny prebiehajú v Bratislavskom kraji až do septembra, pričom po ukončení mimoriadnych kontrol bude kompletná správa zverejnená na stránke www.ruvzba.sk a na sociálnej sieti," spresnila Nosálová.

Kontroly sú zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny. Taktiež požiadaviek na jej označovanie, pričom sú kontroly spojené aj s odberom vzoriek, ktorý je zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny.