Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Význam prezidenta treba vnímať v mnohých rovinách, hovorí Bratislavčan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prezident by mal byť podľa neho zároveň zásadový človek, konzistentný vo vyjadreniach a postojoch a autentický vo všetkom, čo robí a hovorí.

Bratislava 23. marca (TASR) - Keďže sa prezident priamo alebo nepriamo podieľa na vytváraní spoločenskej klímy v krajine a ovplyvňuje jej medzinárodnú akceptáciu, smerovanie a medzinárodné ukotvenie, je veľmi dôležité, kto stojí na čele krajiny. Myslí si to Bratislavčan Jakub Kintler. Význam hlavy štátu vníma vo viacerých rovinách.

"Prezident by mal byť vzorom v správaní, v schopnosti komunikovať, spájať spoločnosť, povzbudzovať ľudí a nie ich zastrašovať. V prípade krízovej situácie vziať na seba bremeno aj tých najnáročnejších a možno aj nepríjemných rozhodnutí," uviedol pre TASR.

Druhú rovinu podľa neho tvorí nepriama možnosť vplývať na politické "špičky" krajiny a spoločnosti, predovšetkým právomocami, ako aj formou zaužívaných tradícií, ktoré sa u nás historicky aplikujú. Tretiu tvoria témy, ktoré môže otvárať, pretože potrebujú dostať v spoločnosti väčší priestor a pozornosť. Štvrtú predstavuje spolupodieľanie sa na politickom diskurze krajiny a jej akceptácii zahraničnými, medzinárodnými a globálnymi mocnosťami.

"Súčasne je potrebné zdôrazniť aj to, že prezident by mal byť aj určitou protiváhou k zákonodarnej a výkonnej moci v krajine v rámci systému nastavených váh a protiváh. To je jeden zo základných pilierov demokratického usporiadania našej krajiny," podotkol Kintler.

Prezident by mal byť podľa neho zároveň zásadový človek, konzistentný vo vyjadreniach a postojoch a autentický vo všetkom, čo robí a hovorí. Mal by mať schopnosť aktívne načúvať všetkým občanom a vedieť kriticky vyhodnocovať informácie. Tiež by to mal byť charakterný, komunikatívny, spoločenský a jazykovo zdatný človek s otvorenou mysľou a srdcom.