Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Svidnícka nemocnica má nový ultrazvuk

Ilustračná snímka. Foto: Tablet.TV

Umožňuje presnejšiu diagnostiku a lekári tak dokážu lepšie vyšetriť aj pacientov, u ktorých to bolo pomocou dvojrozmerného ultrazvukového zobrazenia dosiaľ komplikované.

Svidník 19. júna (TASR) - V Nemocnici Svet zdravia Svidník pribudol v uplynulých dňoch nový ultrazvukový prístroj. Umožňuje presnejšiu diagnostiku a lekári tak dokážu lepšie vyšetriť aj pacientov, u ktorých to bolo pomocou dvojrozmerného ultrazvukového zobrazenia dosiaľ komplikované.

"Nový ultrazvukový prístroj disponuje kvalitným softvérovým vybavením a monitorom s vysokým rozlíšením, vďaka čomu je diagnostika presnejšia. Rôzne štruktúry tiež môžeme vidieť panoramaticky, keďže ich znázorňovanie prebieha pomocou automatického spájania jednotlivých častí obrazu," vysvetlila primárka rádiodiagnostického oddelenia nemocnice Adriana Sabanošová.

Súčasťou ultrazvukového prístroja je aj zabudovaná tlačiareň. Nález pritom môže lekár zaznamenať nielen na papier, ale aj archivovať v elektronickej podobe a dáta následne preniesť na pamäťové médium.

Nový ultrazvuk nemocnica využíva pri vyšetreniach brušnej dutiny - pečene, žlčníka, pankreasu či sleziny, obličiek, močového mechúra alebo orgánov malej panvy - maternice a vaječníkov. Rovnako sa používa pri vyšetrení svalov, mäkkých častí kože a podkožia - lymfatických uzlín, prsníkov, štítnej žľazy, krku a ciev.

"Počas vyšetrenia prechádzajú ľudským telom ultrazvukové vlny a odrážajú sa od jednotlivých orgánov. Odrazené vlny následne prístroj premení na obraz, ktorý sa zobrazí lekárovi a ten ho vyhodnotí. Metóda je rýchla, bezpečná a pre pacienta nepredstavuje záťaž," priblížila primárka.

Podotýka, že vyšetrenie je určené pre dospelých, ale aj detských pacientov, u ktorých je možné zvýšiť frekvenciu vysielaného signálu, a tým detailnejšie zobraziť morfológiu orgánov.