Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Začala sa peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Postupné otepľovanie v uplynulom kalendárnom týždni spôsobilo na väčšine územia Slovenska opätovný nárast denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší.

Banská Bystrica 2. mája (TASR) - Po peľovej sezóne brezy na území Slovenska nastupuje peľová sezóna ďalšieho silného alergénu, a to peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Jeho denné koncentrácie sú však zatiaľ len v nízkych hladinách. TASR o tom vo štvrtok v súvislosti s aktuálnou situáciou informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Postupné otepľovanie v uplynulom kalendárnom týždni spôsobilo na väčšine územia Slovenska opätovný nárast denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší. Peľ brezy sa vyskytoval už len sporadicky v alergiologicky nevýznamných koncentráciách.

"Skoro na celom území Slovenska dominoval v ovzduší peľ duba a ihličnanov z čeľade borovicovitých. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ jaseňa, buka, orecha, tráv, skorocelu, štiavu, pŕhľavovitých, pagaštanu, bazy a agátu," priblížila Lafférsová. Najvyššie denné koncentrácie peľu duba zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a Nitre. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol najvyššie denné hladiny v Banskej Bystrici a Košiciach.

"V ovzduší sa vyskytujú aj semená topoľov, takzvaná topoľová vata, ktoré spôsobujú mechanické podráždenie a súčasne sú aj nosičom peľových zŕn. Spóry húb boli najpočetnejšie zastúpené najmä rodom Cladospórium," dodala Lafférsová.

Po peľovej sezóne brezy nastupuje peľová sezóna ďalšieho silného alergénu, a to tráv z čeľade lipnicovitých, ktorých peľ sa vyskytoval zatiaľ len v nízkych hladinách. S postupným oteplením sa peľ tráv z čeľade lipnicovitých stane na ďalšie obdobie najvýznamnejším alergénom v ovzduší.