Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko: SNS sa prikláňa k verejnej voľbe kandidátov na sudcov ÚS SR

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR Jakub Kotian

Danko vyhlásil, že mu je jedno, kto bude rozhodovať na Ústavnom súde (ÚS) SR. Jeho jedinou podmienkou je, aby ústavní sudcovia spĺňali odborné a morálne kritériá.

Bratislava 11. februára (TASR) - Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko preferuje verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Povedal to na pondelkovej tlačovej konferencii. Ako dodal, odmieta politikárčenie, a preto budú mať poslanci SNS pri hlasovaní voľnú ruku. Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa bude konať v utorok o 17. hodine. Prípadnú opakovanú voľbu Danko avizoval na štvrtok (14. 2.) o 11. hodine.

"Typická verejná voľba kartami a hlasovacím zariadením nie je v tomto prípade možná. Zákon pozná pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov kvázi verejnú voľbu, ktorá spočíva v tom, že každý poslanec dostane lístok, na ktorom bude 39 mien. Po voľbách budete vidieť, ak voľba prebehne verejne, za čo sa prihováram aj ja, kto akého kandidáta na Ústavný súd volil," uviedol Danko s tým, že SNS sa prikláňa k verejnej voľbe a z pozície strany odmieta bratríčkovanie, ako aj politikárčenie.

Danko tiež vyhlásil, že mu je jedno, kto bude rozhodovať na Ústavnom súde (ÚS) SR. Jeho jedinou podmienkou je, aby ústavní sudcovia spĺňali odborné a morálne kritériá. Národniari v utorok na poslaneckom klube podľa neho možno nájdu prienik pri voľbe kandidátov, avšak poslanci majú pri hlasovaní voľnú ruku.

Ak parlament zvolí aspoň šesť kandidátov na sudcov ÚS SR, Danko je podľa svojich slov povinný poslať tieto mená do prezidentskej kancelárie. "Hlasovací lístok bude platný, ak poslanec zakrúžkuje kandidátov do počtu 18, môže zakrúžkovať aj menší počet. Prezident aj ja sme zodpovední za funkčnosť Ústavného súdu," dodal šéf parlamentu s tým, že prezident by mal menovať aspoň troch sudcov, aby sa zabezpečila funkčnosť ÚS SR.

Šéf parlamentu tiež nevylučuje koaličné rokovanie pred voľbou, na ktorom by sa mohli zhodnúť na menách kandidátov. Odmietol však, že by o voľbe kandidátov rokoval s ĽSNS. "Ja s Kotlebom a s takýmito ľuďmi nebudem rokovať nikdy," vyhlásil.

V utorok bude parlament voliť 18 kandidátov na ústavných sudcov. Na výber majú poslanci z 39 uchádzačov. Zvolených kandidátov ponúkne parlament prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.