Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Obžaloby v prípade vraždy J. Kuciaka by mali byť vznesené v novembri

Na snímke vľavo Alenu Zs., ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V prípade obvinených ide podľa prokurátora o dôvodné podozrenie v súvislosti so štyrmi dokonanými vraždami a v súvislosti s prípravou najmenej troch vrážd.

Pezinok 19. augusta (TASR) – Obžaloby v prípade vraždy Jána Kuciaka by mali byť vznesené do konca novembra tohto roka. Na tlačovej konferencii v Pezinku o tom informovali prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Napriek tomu, že obvinenie voči Marianovi K. bolo vznesené o pol roka neskôr ako voči pôvodným štyrom obvineným, očakáva sa, že obžaloba sa bude podávať voči Alene Zs., Tomášovi Sz., Miroslavovi M. a Marianovi K. ako objednávateľovi naraz.



Za predpokladu, že bude vyšetrovanie ukončené do 27. novembra tohto roka, by sa nemuselo pristúpiť k predĺženiu vyšetrovacej väzby. „Pokiaľ nedôjde k zásadným zmenám, urobíme všetko pre to, aby následne mohla byť pre uvedené skutky podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd,“ uviedol prokurátor ÚŠP.

Marian K. by mal byť podľa prokurátorov zatiaľ finálnym objednávateľom vraždy novinára.

Pred vznesením obžaloby môžu procesné strany požiadať o nahliadnutie do spisu. To by sa malo diať v priebehu septembra, za predpokladu, že sa nič vo vyšetrovaní nezmení.

Prokurátor ÚŠP sa vyjadril, že sa ustálila vyšetrovacia verzia, v ktorej figuruje obvinený Miroslav M. ako strelec, namiesto Tomáša Sz., ktorý mal strieľať pôvodne.

Na snímke polícia odvádza Miroslava M. - jedného z obvinených z budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 30. septembra 2018.
Foto: TASR - Dušan Hein


Úrad špeciálnej prokuratúry považuje Mariana K. za jedného z podozrivých v objednávke vrážd prokurátorov


Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nemá presvedčivé dôkazy o tom, že si Marian K. objednal vraždy prokurátorov a advokáta Daniela Lipšica. Považuje ho však za jedného z podozrivých a ide podľa neho o otvorenú otázku. Zaznelo to na tlačovej konferencii v Pezinku.

Na otázku, aký bol motív na objednávku vraždy prokurátora Maroša Žilinku, uviedli prokurátori ÚŠP, že riešil veci, „ktoré sú priamo spojené s osobou Mariana K.“. V otázke pripravovanej vraždy Petra Šufliarskeho nechcel prokurátor motív komentovať, keďže ich podľa neho mohlo byť viacero, rovnako ako pri Lipšicovi. „Viete, aké tam boli vzťahy aj v minulosti,“ dodal však k nemu prokurátor.

„Zatiaľ nemáme také dôkazy, ktoré by nás jednoznačne presvedčili o tom, že tento človek si tie vraždy skutočne objednal,“ odpovedal prokurátor ÚŠP na otázku, či je za objednávateľa vraždy prokurátorov a Lipšica považovaný Marian K.

Prokurátor ÚŠP reagoval aj na údajné spochybňovanie vyšetrovacieho tímu na Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, ktorý tieto pripravované vraždy vyšetroval. „Vyšetrovatelia tohto úradu profesionálnym spôsobom zabezpečili všetky dôkazy, ktoré súviseli s prípravou vrážd,“ uviedol prokurátor. Dodal, že výpoveď Zoltána A. nie je jediným dôkazom. „Je tam výpoveď aj ďalšej osoby a rad nepriamych dôkazov, súvisiacich najmä s elektronickými dôkazmi, ktoré vyšetrovateľovi dali dôvod na vznesenie obvinenia voči týmto osobám,“ doplnil.

K vražde Šufliarskeho podľa prokurátorov nedošlo iba preto, lebo boli Alena Zs. a spol. zadržaní v septembri 2018.

Z prípravy vrážd prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho a advokáta Lipšica sú obvinení Alena Zs., Zoltán A., Tomáš Sz. a Miroslav M.

Úrad špeciálnej prokuratúry vyšetruje trestnú činnosť predstaviteľov štátu a justície


V rámci vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyšetruje Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) aj trestnú činnosť predstaviteľov štátnych a justičných orgánov. Prokurátor ÚŠP to povedal na tlačovej konferencii v Pezinku s tým, že o nej získali vážne poznatky.

Prokurátor ÚŠP odmietol špecifikovať konkrétnych predstaviteľov, avšak neskôr spresnil, že išlo o predstaviteľov štátnych a justičných orgánov.

„Nikdy som nepodľahol žiadnym vplyvom a v tomto mienim pokračovať aj do budúcnosti,“ povedal na margo svojej nezávislosti jeden z dvoch dozorujúcich prokurátorov vraždy Kuciaka. Ďalej uviedol, že opakovane upozorňoval na to, že sa budú stupňovať snahy spochybňovať ich osoby ako členov vyšetrovacieho tímu. Ako dôvod uviedol fakt, že v rámci vyšetrovania sa dozvedeli poznatky a získali dôkazy o "závažnej protispoločenskej a protiprávnej činnosti ďalších osôb, vrátane predstaviteľov štátnych orgánov".

Ďalej prokurátor ÚŠP spresnil, že práve tieto osoby z prostredia štátnych orgánov majú dôvodný záujem na tom, aby spochybnili členov vyšetrovacieho tímu, a aj dôkazy, aby zmarili objektívne vyšetrovanie ich činnosti.

Zbraň z vraždy J. Kuciaka nenašli, vedia, kto ju upravil a zabezpečil


Zbraň, ktorou zastrelili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, zatiaľ orgány činné v trestnom konaní nenašli, zaistili len jej hlaveň. Povedal to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na pondelkovej tlačovej konferencii v Pezinku. Podľa jeho slov však vedia, kto ju zabezpečil a kto ju upravil.



Od vraždy novinára vzniklo približne 20 trestných vecí


Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vzniklo viac ako desať trestných vecí. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odhaduje, že ich je už približne 20. Nevylučuje, že ich môže byť ešte viac. Na tlačovej konferencii v Pezinku spomenul napríklad lustráciu a sledovanie novinárov či pravdepodobné veci súvisiace s protiprávnou činnosťou niektorých predstaviteľov štátnych orgánov.