Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Amnesty: Globálny útok na mimovládne organizácie sa stupňuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Bebeto Matthews

Správa zahŕňa 50 krajín, ktoré už majú účinné zákony proti mimovládnym organizáciám, alebo sa ich chystajú prijať

Londýn/Bratislava 21. februára (TASR) - Nová výskumná správa organizácie Amnesty International (AI) informuje, ako vlády na celom svete čoraz častejšie útočia na mimovládne organizácie. Píše sa v nej o prijímaní zákonov umožňujúcich sledovanie a dohľad nad mimovládkami a ich pracovníkmi, či o vytváraní byrokratických prekážok obmedzujúcich ich činnosť.

Správa zahŕňa 50 krajín, ktoré už majú účinné zákony proti mimovládnym organizáciám, alebo sa ich chystajú prijať, píše sa v tlačovej správe Amnesty International Slovensko.

"Zaznamenali sme, ako čoraz viac krajín zavádza pre mimovládne organizácie nezmyselné obmedzenia a prekážky... Organizácie, ktoré sa odvážia postaviť sa za ľudské práva, sú v mnohých krajinách šikanované, až kým ich neumlčia," uviedol riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

Len počas posledných dvoch rokov bolo vo svete prijatých alebo navrhnutých takmer 40 zákonov, ktoré zasahujú do práva na združovanie a účelovo sťažujú prácu mimovládnym organizáciám. Tieto zákony podľa AI zavádzajú rôzne nezmyselné registračné povinnosti, monitorovanie práce organizácií, obmedzovanie zdrojov financií a v mnohých prípadoch aj ich rozpustenie, ak sa týmto požiadavkám nepodvolia.

Ako príklady štátov, ktoré podnikajú takéto opatrenia voči mimovládkam, správa spomína Pakistan, Bielorusko, Saudskú Arábiu, Egypt, Azerbajdžan, Čínu, Rusko či Maďarsko.

"Ohrozené sú aj pobočky Amnesty International. Od Indie až po Maďarsko vlády šikanujú našich zamestnancov a zamestnankyne, uskutočňujú razie v ich kanceláriách, zmrazujú im majetok," upozornil Sloboda.

Správa pripomína, že ruská vláda označuje mimovládne organizácie, ktoré prijímajú zdroje zo zahraničia, za "zahraničných agentov", čo je synomynum pre špiónov, zradcov či nepriateľov štátu. Na zozname takýchto agentov sa ocitla napríklad aj organizácia pomáhajúca diabetikom, ktorá bola vlani nútená ukončiť svoju činnosť. Organizácie, ktoré nedodržiavajú pravidlá, čelia vysokým pokutám a v konečnom dôsledku aj pozastaveniu aktivít.

Podobným represiám čelia podľa AI aj mimovládne organizácie v Maďarsku, kde sa vláda Viktora Orbána snaží zdiskreditovať ich prácu a poštvať proti nim verejnosť. Pod tlakom sú napríklad organizácie podporujúce utečencov a migrantov. Zamestnanci Amnesty International Maďarsko sa stávajú obeťami online trollingu a vyhrážok a odmietajú s nimi spolupracovať školy či iné inštitúcie, píše sa v tlačovej správe.