Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kiska NEBUDE znova kandidovať za prezidenta SR

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas tlačovej konferencie na ktorej oznámil, že nebude kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. V Bratislave 15. mája 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Prezident zároveň naznačil, že by po ukončení prezidentského mandátu mohol pokračovať v politike inou formou.

Bratislava 15. mája (TASR/Teraz.sk) - Prezident SR Andrej Kiska nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Oznámil to v utorok poobede v Prezidentskom paláci. Ako vyplýva z jeho vyjadrení, z politiky sa úplne stiahnuť neplánuje.

Prezident oznámil, že na rozhodnutie neuchádzať sa o znovuzvolenie vplývalo viacero faktorov, jedným z najdôležitejších bolo želanie venovať viac času rodine. "Je to nenahraditeľný čas, ak má náš život mať zmysel, nemôže rodinu odsúvať na druhú koľaj,“ uviedol.



Kiska priznal, že silným faktorom, ktorý ovplyvnil jeho rozhodnutie, bola politicko-spoločenská situácia, poznačená rastúcou nedôverou verejnosti v štátne inštitúcie, ktorá vyvrcholila po násilnej a doposiaľ neobjasnenej smrti novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Pripustil, že v rámci úradu išiel na hranu svojich prezidentských právomocí, a takisto sa zapájal do politických sporov, ktoré považoval za dôležité pre formovanie charakteru krajiny. "Tieto rozhodnutia neľutujem, som presvedčený, že vždy je dôležité postaviť sa za demokratické, európske a spravodlivé Slovensko, Slovensko pre ľudí," zdôraznil Kiska.

Skonštatoval zároveň, že jeho postoje nevyvolali len pozitívne, ale i negatívne emócie. Preto bude podľa neho lepšie, ak úrad prezidenta neponesie tieto príbehy konfrontácie do ďalšieho obdobia. "A občania si v roku 2019 vyberú prezidenta, ktorý neponesie ťarchu zápasov, ktoré som niesol ja," uviedol.



Prezident poukázal zároveň na to, že napriek "prebudenej verejnosti" i rekonštrukcii vlády, ku ktorej prispel verejný tlak, nenastal na Slovensku skutočný obrat k lepšiemu a slušnejšiemu. "Na začiatok novej, lepšej éry nepotrebuje Slovensko zmenu vlády, SR potrebuje zásadnú zmenu štýlu vládnutia,“ zdôraznil a dodal, že cíti osobnú zodpovednosť prispieť k takejto zmene. "Budem preto premýšľať, ako najlepšie využiť autoritu a dôveru veľkej časti verejnosti, aby som po skončení prezidentského mandátu prispel k začiatku novej politickej éry na Slovensku. Spojiť tých, čo sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne a slušne," uviedol. Viac chce prezradiť po jesenných komunálnych voľbách.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Parlamentné politické strany Smer-SD, SNS, Most-Híd, SaS, OĽaNO a Sme rodina ešte stále nepredstavili svojich prezidentských kandidátov. O menách väčšina diskutuje, niektoré už rozhodli a kandidáta predstavia čoskoro.

Záujem o palác už prejavili Radovan Znášik, bezpečnostný analytik Juraj Zábojník a politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár. Predbežný záujem mal deklarovať aj sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. O post sa hlásil aj finančník Imrich Béreš, ale z jeho vyjadrení vyplýva, že napokon zrejme kandidovať nebude.