Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Bugár: Nevidíme dôvod na predčasné voľby

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej konferencie k predstaveniu kandidátov na europoslancov strany Most-Híd po zasadnutí Republikovej rady 16. februára 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Pripustil, že dohodu v koalícii môže ohroziť úzko stranícky záujem či záujem jednotlivca. Potvrdil, že Most-Híd Roberta Fica za ústavného sudcu zvoliť nechce.

Bratislava 16. februára (TASR) – Strana Most-Híd chce splniť programové vyhlásenie vlády a neporušiť koaličnú zmluvu. Jej prioritou je dosiahnuť dohodu v koalícii o kandidátoch na ústavných sudcov. Po sobotnom rokovaní Republikovej rady Mosta-Híd v Bratislave to v súvislosti so situáciou okolo Ústavného súdu (ÚS) SR uviedol predseda strany Béla Bugár.

"Nevidíme dôvod na to, aby boli predčasné voľby, zároveň však nevidíme dôvod na to, aby sme kšeftovali napríklad s Ústavným súdom," zdôraznil Bugár. "Chceme sa dohodnúť v rámci koalície," dodal.

O situácii v koalícii povedal, že "teraz je ticho a snáď to nie je ticho pred búrkou". Je presvedčený, že keď budú známi kandidáti v novej voľbe, koalícia si sadne za rokovací stôl. V prípade dohody v koalícii je podľa neho jedno, či pôjde o tajnú, alebo verejnú voľbu.

"Ale ak by sme sa nedohodli a ak by niekto pretláčal v rámci koalície kandidátov, s ktorými sa my nestotožňujeme, nemôžeme si dovoliť, že napokon s pomocou ĽSNS dôjde k zvoleniu a my za to budeme vinní. Preto, ak sa nedohodneme, budeme za verejnú voľbu," povedal.

Pripustil, že dohodu v koalícii môže ohroziť úzko stranícky záujem či záujem jednotlivca. Potvrdil, že Most-Híd Roberta Fica za ústavného sudcu zvoliť nechce.

Nová voľba kandidátov na ústavných sudcov sa podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) uskutoční na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca. Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16. h.

Poslanci mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých mali predložiť prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Ten z nich mal vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa v sobotu končí funkčné obdobie.