Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Beňová bude riešiť vzťahy EP so Súdnym dvorom EÚ a prokuratúrou

Na archívnej snímke Monika Beňová. Foto: TASR Andrej Galica

Pripomenula, že dohoda o rozdelení portfólií sa uskutočnila počas tohto týždňového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Brusel/Štrasburg 18. júla (TASR) - Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Beňová (Smer-SD) z frakcie socialistov a demokratov (S&D) vo štvrtok potvrdila, že v rámci predsedníctva Európskeho parlamentu, kde získala funkciu kvestorky, bude zodpovedať aj za vzťahy so Súdnym dvorom EÚ a s Európskou prokuratúrou (EPPO).

Beňová pre TASR uviedla, že ako nová členka predsedníctva Európskeho parlamentu bude v rámci kompetencií zverených kvestorom zodpovedať aj za vzťahy so Súdnym dvorom EÚ a s Európskou prokuratúrou, ktorá by mala začať fungovať už na budúci rok.



Pripomenula, že dohoda o rozdelení portfólií sa uskutočnila počas tohto týždňového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. V priebehu nasledujúceho dva a pol roka bude mať okrem toho vo svojej pôsobnosti aj záležitosti týkajúce sa dopravných a podporných služieb a mobility europoslancov a tiež niektoré bezpečnostné otázky týkajúce sa priestorov Európskeho parlamentu a jeho styčných kancelárií či agendu sťažností v súvislosti s prípadmi možného obťažovania zamestnancov tejto inštitúcie.

"Obťažovanie na pracovisku vôbec nie je ojedinelým javom, môže mať rôzne podoby a nevyhýba sa ani európskym inštitúciám. Jeho negatívne dôsledky sa týkajú predovšetkým poškodeného zamestnanca, avšak zároveň môžu mať nepriaznivý vplyv na veľkú časť pracovného kolektívu. Tomuto problému a jeho potláčaniu musí byť venovaná primeraná pozornosť," spresnila Beňová.

Okrem členstva v predsedníctve Európskeho parlamentu je Beňová aj šéfkou slovenskej delegácie socialistov a demokratov (S&D) a v zákonodarnom zbore EÚ bude členkou Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) a náhradníčkou vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a vo Výbore pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)