Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS: Smer je vyprázdnený a klesá, preto vnáša do spoločnosti konflikt

Na snímke opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS). Foto: TASR - Michal Svítok

SaS reagovala na tlačovú konferenciu predsedu vlády Roberta Fica.

Bratislava 13. februára (Teraz.sk/TASR) - Politická strana Smer-SD je ideovo vyprázdnená, preferenčne klesá, a preto vnáša do spoločnosti len a len konflikt. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásili predstavitelia opozičnej SaS v reakcii na tvrdenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že liberáli sú rizikom pre demokraciu. Predseda vlády to povedal na margo údajného zneužívania Vojenského obranného spravodajstva (VOS) v prospech SaS bývalým ministrom obrany Ľubomírom Galkom.

"Je to nechutná snaha o prekrytie ich káuz. Je ľahšie zaútočiť, ako vysvetľovať. Je zarážajúce, že takéto informácie prináša človek bývajúci v byte daňového podvodníka, človek, ktorý silovo obsadil všetky významné pozície v tomto štáte. Je to nechutné," povedala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová tvrdí, že strana Smer-SD nemá energiu priniesť žiadne zlepšenie života ľudí. "Útoky na SaS sú dobrý signál. Smer-SD vidí, že ich čas vládnutia sa blíži ku koncu, občania im už neveria vôbec nič. Smeru-SD preferencie klesajú, SaS stúpajú. To je jediný dôvod výstupu Roberta Fica, prečo vytiahol roky starý a dávno vyriešený prípad," myslí si.

Blahová zdôraznila, že vyšetrovatelia aj prokuratúra už skonštatovali, že Galko je nevinný. "SaS má program, priority a hodnoty založené na demokratických princípoch. Obvinenia premiéra Fica preto odmietame. Na rozdiel od Smeru-SD sme pripravení viesť túto krajinu k demokratickým hodnotám," odkázala.



Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuris Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že ak je SaS pre niekoho rizikom, je to práve Fico, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a ich ľudia. "Smer-SD ide dole a ukazuje sa, že momentálne ich najvážnejším súperom a strašiakom je práve SaS. Dnešná tlačová beseda bola len jasným dôkazom, ako veľmi Smer-SD klesá," podotkla.

Galko odmietol, ako sa snažia niektorí novinári a koaliční politici, robiť zo sudcov nesvojprávnych panákov. "Sudcovia si každú žiadosť o nasadenie informačno-technických prostriedkov (ITP) preveria," zdôraznil. Zároveň zopakoval, že vyšetrovanie preukázalo, že on ako osoba nedal jediný pokyn či rozkaz na nasadenie odposluchov a že spravodajcovia konali autonómne. "Moje meno bolo očistené, v roku 2015 sa pre mňa táto kauza skončila. Ale v stredu (14.2.) v parlamente zodpoviem akékoľvek otázky," dodal.

Poslanci NR SR sa budú v stredu zaoberať údajným zneužívaním Vojenského obranného spravodajstva (VOS) v prospech SaS Ľubomírom Galkom v čase, keď bol ministrom obrany. Bod navrhol zaradiť do programu poslanec Peter Šuca zo Smeru-SD v mene koalície.

Fico to označil za správne. "Verejnosť má právo vedieť, že SaS je riziko pre demokraciu, pretože to dokázala konkrétnymi krokmi,“ vyhlásil. Počas piatkovej (9.2.) mimoriadnej schôdze sa podľa neho v parlamente objavila v rozprave nová informácia z obžaloby príslušníkov bývalého VOS, že boli odpočúvaní nevinní ľudia s cieľom zistiť, aké majú názory na stranu SaS. Vyčítal tiež, že Galko priniesol na centrálu strany SaS zoznam ľudí, ktorí mali byť odpočúvaní, čo priznal bývalý minister hospodárstva za SaS Juraj Miškov. Galko to označil za nepravdu, tvrdí, že nikdy neukazoval niečo, čo by ukazovať nemohol.

"Je to škandál, ktorý nemá obdobu. Je to škandál, ktorý sa dotýka demokracie. Chcem zdôrazniť, že my sme nikdy tento problém nemali. Nikto nás nemôže obviniť, že by sme robili kroky, ktoré by šli proti demokracii, ale ak je tu strana, ktorá nemá problém zneužiť mocenské nástroje, ako je odpočúvanie, na svoju vlastnú ochranu, je to niečo, čo je v mojom svete politika absolútne neakceptovateľné," uzavrel Fico.