Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Blcháč: Agresívny medveď v centre L. Mikuláša atakoval piatich ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Liptovský Mikuláš 17. marca (TASR) - Celkový počet zranených po vyčíňaní medveďa v centre Liptovského Mikuláša je päť. Na brífingu to v nedeľu potvrdil primátor mesta Ján Blcháč. Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už hliadky, ktoré budú zabezpečovať okolie. Medveďa chcú eliminovať. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

"Je najvyšší čas, aby sa s touto situáciou okolo premnožených medveďov niečo robilo," skonštatoval liptovskomikulášsky primátor. Poznamenal, že chce upokojiť obyvateľov mesta. Ubezpečil ich, že sa môžu po Liptovskom Mikuláši pohybovať bezpečne a budú chránení, až kým sa situácia nevyrieši. Situácii v meste sa v nedeľu popoludní venuje krízový štáb.

Podľa Huliaka už nie je čas riešiť synantropné medvede spôsobom ich plašenia, donekonečna skúšať trpezlivosť obyvateľov a vyvolávať strach na slovenskom vidieku. "Dnes sme mali prípad, kde surovo a formou predačného útoku medveď atakoval obyvateľov Liptovského Mikuláša. Jeden človek skoro prišiel o oko," skonštatoval. Zdôraznil, že Štátna ochrana prírody, rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva i Slovenská poľovnícka komora budú súčinné, aby sa premnožený stav populácie medveďa striktne začal riešiť. "Budú odstraňované aj jedince, ktoré atakujú intravilány obcí. Urobíme všetko pre to, aby sa vrátil bezpečný život na slovenský vidiek," dodal Huliak.

Riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity na ministerstve životného prostredia Vladimíra Fabriciusová ubezpečila, že v Liptovskom Mikuláši nachystali konkrétne opatrenia. Avizované hliadky budú zložené zo zásahového tímu, mestskej a štátnej polície i poľovných združení a budú zabezpečovať celé okolie. "Máme vedomosť, že medveď je v extraviláne, v lesnom poraste. V centre mesta bude hliadkovať predovšetkým mestská a štátna polícia. V okrajových častiach rozostavíme fyzické hliadky a fotopasce. Budeme sa dotyčného medveďa snažiť čím skôr eliminovať," poznamenala.

Podľa Fabriciusovej sa v okolí nachádzajú aj ďalšie synantropné medvede. "Budeme sa snažiť v tomto období sústrediť v tejto lokalite a pokiaľ bude takýto jedinec identifikovaný, eliminujeme ho," povedala.

Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj fotografie a videá. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra. Policajné hliadky ho vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.