Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová ocenila zachovávanie jazyka maďarských Slovákov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) kladie veniec na Námestí hrdinov v rámci oficiálnej návštevy slovenskej hlavy štátu v Budapešti vo štvrtok 11. júla 2019. Foto: TASR/DUNA/MTI

Predsedníčka Celoštátnej samosprávy Slovákov v Maďarsku Alžbeta Hollerová Račková prezidentke pripomenula, že predkovia Slovákov sa na území terajšieho Maďarska usadili pred vyše 300 rokmi.

Budapešť 11. júla (TASR) - Vďaku za zachovávanie tradícií, živého jazyka a kultúry pre mladé generácie vyjadrila dnes v Budapešti slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zástupcom samosprávy a organizácií Slovákov žijúcich v Maďarsku.

"Vzťahy medzi SR a Maďarskom sú nesmierne dôležité, je dôležité, aby sme mali naďalej konštruktívne vzťahy ako susedia a jednak ako krajania, na území ktorých žijú príslušné menšiny, tak ako žijete tu Slováci v Maďarsku," povedala Čaputová.

"Je veľmi dôležité, čo robíte pre zachovanie našej kultúry, som vám za to veľmi vďačná. Podobne, ako som bola na predchádzajúcich nástupných návštevách v Českej republike a v Bruseli, na obidvoch týchto miestach som sa stretla so Slovákmi, ktorí žijú v týchto mestách, týchto krajinách."

"Je pre mňa veľmi dôležité byť v živom kontakte s ľuďmi, ktorí reprezentujú našu kultúru a náš národ v iných krajinách," zdôraznila hlava štátu v závere svojej prvej oficiálnej návštevy Maďarska.

Predsedníčka Celoštátnej samosprávy Slovákov v Maďarsku Alžbeta Hollerová Račková prezidentke pripomenula, že predkovia Slovákov sa na území terajšieho Maďarska usadili pred vyše 300 rokmi a vybudovali si obce a mestá v Komáromsko-ostrihomskej župe, v okolí Budapešti, Pilíšskych vrchoch, v Novohrade, Zemplíne až po Dolnú zem.

V súčasnosti má takmer 9000 ľudí v Maďarsku slovenský materinský jazyk, takmer 30 000 občanov Maďarska sa pri poslednom sčítaní obyvateľstva prihlásilo k slovenskej národnosti.