Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SPOMÍNAME: Nosáľ, Varga a tieto ďalšie osobnosti odišli v roku 2017

Foto: kombo TASR

Slovensko sa v roku 2017 ponorilo niekoľkokrát do smútku. Na večnosť odišli známe osobnosti kultúrneho i spoločenského života.

Bratislava 26. decembra (TASR/Teraz.sk) - V priebehu tohto roku na Slovensku zomrelo niekoľko významných osobností. Spomeňme dlhoročného umeleckého vedúceho súboru Lúčnica Štefana Nosáľa, hudobníka Mariána Vargu, Jozefa Nodžáka známeho ako Majstra N, či novinára TASR Alexandra Pappa.

Teraz.sk prináša výberovú chronológiu úmrtí osobností Slovenska v druhom polroku 2017.

JÚL


16. júla - Po ťažkej chorobe vo veku nedožitých 72 rokov zomrela v Prahe dlhoročná sólistka operného súboru Národného divadla v Prahe a bývalá sólistka Opery Slovenského národného divadla, sopranistka Eva Dépoltová. Rodáčka z Bratislavy pôsobila ako sólistka operného súboru Národného divadla v Prahe štvrťstoročie.
Na archívnej snímke z 22. februára 1978 Eva Dépoltová (vľavo) v úlohe Káti Kabanovovej a Marta Nitranová v úlohe Varvary.
Foto: TASR - M. Borodáčová


22. júla - V Bratislave vo veku 90 rokov zomrel choreograf, dlhoročný umelecký vedúci súboru Lúčnica a profesor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Štefan Nosáľ. Umeleckým vedúcim a choreografom súboru Lúčnica sa Štefan Nosáľ stal v roku 1951. Na tomto poste ovplyvnil umelecké smerovanie Lúčnice, vytvoril svojský štýl prekomponovávania pôvodných ľudových tancov a ich umeleckej javiskovej štylizácie. Pod jeho vedením tancovali stovky tanečníkov a vychoval viac ako tridsať profesionálnych choreografov.
Z poslednej rozlúčky s choreografom a umeleckým vedúcim súboru Lúčnica profesorom Štefanom Nosáľom v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave 28. júla 2017.
Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar


AUGUST


1.augusta - Vo veku nedožitých 76 rokov zomrel v Banskej Bystrici slovenský režisér a dramatik Ladislav Hyža. Podieľal sa na réžii okolo 300 rozhlasových hier domácich i svetových autorov, rozprávok a inscenácií. Tvorivo spolupracoval s ochotníckymi divadelníkmi a pripravil rozličné rozhlasové pásma, poviedky, napísal aj viacero rozhlasových hier. Štyridsať rokov žil s rozhlasovou múzou. Svoje spomienky vydal knižne s názvom Diagnóza: Rozhlasom urieknutý.

3. augusta - Po ťažkej chorobe zomrel vo veku 63 rokov jeden z najvýznamnejších heraldických výtvarníkov, autor výtvarného spracovania symbolov Slovenskej republiky (SR) - štátneho znaku, štátnej vlajky a pečate SR, štandardy prezidenta SR a autor množstva obecných a mestských erbov Ladislav Čisárik mladší. Spolupracoval s Heraldickou komisiou Ministerstva vnútra SR. V roku 1990 navrhol národné symboly Slovenskej republiky. Spolu s Ladislavom Vrteľom bol L. Čisárik ml. autorom národného erbu, národnej vlajky a zástavy prezidenta SR. Navrhol alebo upravil erby a pečate viac ako 100 slovenských miest a dedín. Okrem toho bol autorom symbolov Slovenskej genealogicko-heraldickej spoločnosti, publikácie Najstaršie rody na Slovensku (1994) a mapo-plagátu Slovensko v symbolike miest (1996), ktorý zobrazuje registrované erby a vlajky 136 miest v Slovenskej republike.

9. augusta - Vo veku 70 rokov zomrel legendárny slovenský hudobník Marián Varga. Slovenský hudobník, skladateľ, klavirista, rodák zo Skalice v lete 1967 prišiel do skupiny Prúdy. S ňou nahral v decembri 1968 v štúdiu Československého rozhlasu v Bratislave už kultový album Zvonky, zvoňte. Na prvej platni skupiny Prúdy je Varga autorom deviatich skladieb. Po vydaní albumu zo skupiny odišiel a na jeseň 1969 založil prvú artrockovú kapelu v Československu, Collegium Musicum.
Na snímke laureát Ceny Pavla Straussa za rok 2016 hudobný skladateľ Marián Varga počas slávnostného udeľovania ocenení v Starom divadle Karola Spišáka (SDKS) v Nitre 24. novembra 2016.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


16. augusta - Vo veku 84 rokov zomrel v Bratislave významný slovenský dramatik Osvald Zahradník. V dramatickej tvorbe sa Osvald Zahradník najskôr prezentoval ako autor rozhlasových hier, v ktorých predniesol svoju výnimočnú invenčnosť a zároveň umenie citlivo vnímať dialóg prezentujúci nesúlad v medziľudských vzťahoch (citová kríza v manželstve, konflikt s etikou prostredia, návrat z väzenia do bežného života) a viaceré jeho diela majú i detektívnu zápletku. V ďalšej tvorbe sa venoval konfrontácii sveta ilúzií a skutočnosti, sveta starých ľudí a najmladšej generácie, ale tiež sa vracal k takým témam, ako bola vojna, Slovenské národné povstanie (SNP) a rodinné problémy.
Na archívnej snímke Osvald Záhradník, slovenský dramatik, autor rozhlasových, televíznych a divadelných hier - portrét.
Foto: Zuzana Čižmáriková - Top redakcia TASR


20. augusta - Dlhoročná šéfredaktorka Revue svetovej literatúry a prekladateľka z anglického, srbského a chorvátskeho jazyka Jarmila Samcová zomrela v Bratislave vo veku nedožitých 78 rokov. V rokoch 1992-1997 bola Jarmila Samcová predsedníčkou Slovenskej spoločnosti prekladateľov umeleckej literatúry. V rokoch 1995-2017 viedla ako šéfredaktorka literárny časopis Revue svetovej literatúry.
Na snímke z Facebooku Jarmila Samcová.
Foto: Facebook - Jarmila Samcová


26. augusta - Vo veku 71 rokov zomrel detský zabávač Jozef Nodžák známy ako Majster N. Detský zabávač prehral po dvoch rokoch boj so zákernou chorobou. Posledné mesiace života prežil na rodnej Orave, kam sa vrátil z Bratislavy. Jozef Nodžák vystupoval v relácii Slovenskej televízie Crn-crn. V 90. rokoch zabával deti z televíznych obrazoviek, keď im hravou formou ukazoval rôzne fyzikálne pokusy.
Jozef Nodžák, archívne foto.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer


31. augusta - Vo veku 68 rokov zomrel slovenský režisér, dokumentarista a scenárista Vladimír Balco. Režisér, dokumentarista, scenárista a vysokoškolský pedagóg Balco patril medzi oceňovaných slovenských režisérov. Mnohé jeho filmy získali uznanie na domácich a medzinárodných filmových festivaloch.

SEPTEMBER


1. septembra - Vo veku 92 rokov skonal v kláštore Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v Nitre bývalý pomocný biskup Štefan Vrablec. Pápež Ján Pavol II. ho 19. júna 1998 vymenoval za titulárneho biskupa tasbalského. Úradu bratislavsko-trnavského pomocného biskupa sa vzdal po skoro šiestich rokoch aktívnej biskupskej služby v roku 2004. Odvtedy žil na odpočinku, najprv v priestoroch Arcibiskupského úradu v Trnave a neskôr v Kláštore Vincentiek v Nitre.

16. septembra - V Bratislave vo veku 85 rokov zomrela bývalá dlhoročná sólistka spevohry Divadla Nová scéna Oľga Gallová. Rodáčka z Podkylova Oľga Gallová absolvovala štúdium spevu na Vysokej škole múzických umení a Konzervatórium v Bratislave. Pôsobila i ako sólová tanečníčka v Lúčnici. Do divadla Nová scéna nastúpila v roku 1953, v čase jeho osamostatnenia sa od administratívnej kurately Slovenského národného divadla. Post sólistky si udržala až do roku 1991. Na doskách Novej scény stvárnila desiatky postáv v operetách, muzikáloch, hudobných komédiách, ale aj v činohre. Svoj talent uplatnila aj vo filme a v televízii.

18. septembra - Vo veku nedožitých 86 rokov zomrel akademický sochár Július Machaj. Je autorom sochárskych diel, ktoré skrášľujú mnohé námestia miest, hlavne na východnom Slovensku.


OKTÓBER


8. októbra - Vo veku 85 rokov zomrel bývalý dlhoročný prvý muž Trenčína Štefan Rehák. Na čele Trenčína bol 17 rokov, od roku 1977 do roku 1990 ako predseda vtedajšieho mestského národného výboru a od roku 1990 do roku 1994 ako nezávislý primátor mesta.

12. októbra - Vo veku nedožitých 62 rokov zomrel po ťažkej chorobe bývalý redaktor Tlačovej agentúry Slovenskej republiky a Slovenského rozhlasu PhDr. Alexander Papp. Do TASR nastúpil ako redaktor v roku 2009. Venoval sa v nej najmä regionálnym témam zo Žitného ostrova. V Slovenskom rozhlase začal pracovať v roku 1975 ako redaktor, neskôr ako šéfredaktor Hlavnej redakcie národnostného vysielania - Rádio Patria. Pôsobil tam do roku 2006. Po odchode zo Slovenského rozhlasu sa stal riaditeľom umeleckého súboru Mladé srdcia - Ifjú Szivek.
Na snímke Alexander Papp
Foto: TASR


13. októbra - Po dlhej a vážnej chorobe zomrel vo veku 47 rokov Andrej Lukjanec, jeden z najúspešnejších basketbalistov, ktorí pôsobili v najvyššej slovenskej súťaži. Ukrajinský rodák vyhral v drese pezinského klubu deväť titulov a jeho meno bolo úzko spojené s mimoriadnymi úspechmi aj na európskom fóre.

18. októbra - Vo veku 69 rokov zomrel akademický maliar, sochár a fotograf Marián Žilík. Žil a tvoril v Nitre, kde sú umiestnené viaceré jeho umelecké artefakty. Venoval sa maľbe, plastike i fotografii. Žilík je autorom pamätníka Milénia – Proglas, ktorý je pred vstupom do areálu Nitrianskeho hradu a predstavuje text evanjelia, ktoré priniesli sv. Cyril a sv. Metod. Spolu s architektmi a výtvarníkmi Tiborom Zelenickým a Jaroslavom Koššom sa podieľal na umeleckom dotvorení zrekonštruovanej pešej zóny v Nitre. Jeho dielom je symbol mieru, známy bronzový meč zabodnutý do dlažby na pešej zóne pred Ponitrianskym múzeom, zväčšená kópia historického meča zo súboru pamiatok kniežacieho hrobu z 9. storočia.

22. októbra - Vo veku 86 rokov zomrela slovenská spisovateľka Marína Čeretková-Gállová. V Nitre spisovateľka dlhé roky žila, literárne i spoločensky sa angažovala.

25. októbra - Vo veku 87 rokov zomrel popredný slovenský scénograf Prof. Otto Šujan. Študoval architektúru na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT, 1949 – 1951) a scénografiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU, 1951 – 1955). Ako žiak prof. Ladislava Vychodila bol jedným z prvých troch absolventov tohto odboru na VŠMU, kde sám neskôr pôsobil ako pedagóg a svoje bohaté skúsenosti odovzdával aj ako kolega súčasným popredným scénografom.

27. októbra - Vo veku 83 rokov zomrela Anna Nováková, posledná účastníčka masakry v obciach Ostrý Grúň a Kľak známej ako krvavá nedeľa. "Tomuto hroznému svedectvu zasvätila celý svoj život. Pani Nováková bola žena s veľkým srdcom a obrovskou vnútornou silou. Človek, na ktorého budeme všetci s úctou spomínať," spomína na Novákovú miestna samospráva.
Na snímke Anna Nováková.
Foto: TASR/Jozef Poliak


NOVEMBER


3. novembra - Vo veku 86 rokov zomrel po dlhej a ťažkej chorobe významný slovenský filmový kritik, historik, publicista a encyklopedista Richard Blech. Napísal viacero filmografických kníh. Bol aj vedúcim redaktorom Encyklopédie dramatických umení Slovenska. Okrem iného pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

5. novembra - Vo veku 75 rokov zomrel dramaturg, scenárista a režisér, bývalý riaditeľ trnavského divadla Mikuláš Fehér. Venoval sa najmä tvorbe pre deti. Bol autorom hier a dramatizácií pre rozhlas. Keď sa v Trnave zakladalo v roku 1974 Divadlo pre deti a mládež, stal sa jeho prvým dramaturgom a režisérom, v rokoch 1985-1996 aj riaditeľom. V rokoch 1996–2004 pracoval ako šéfdramaturg vo zvolenskom Divadle J. G. Tajovského. Venoval sa aj ochotníckemu divadlu, aj pedagogicko-teoretickej činnosti ako lektor prednášok na ochotníckych prehliadkach.

19. novembra - Vo veku 88 rokov zomrel v Bratislave literárny vedec Vladimír Petrík. Rodák z Liptovského Trnovca, narodený 1. marca 1929, zasvätil svoj život skúmaniu slovenskej literatúry 20. storočia. Petrík vydal viacero samostatných knižných diel, bol takisto spoluautorom niekoľkých titulov ako napríklad Dejiny slovenskej literatúry 4, Slovenský literárny almanach či Biele miesta v slovenskej literatúre a Slovenská exilová literatúra po roku 1945.

20. novembra - Vo veku 58 rokov zomrel karikaturista, ilustrátor a pedagóg Ján Valter. Od roku 1990 pôsobil v slobodnom povolaní, neskôr začal prednášať na katedre Marketingovej komunikácie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Vo svojej tvorbe sa venoval grafike, kresbe, karikatúre, maľbe, ale i tvorbe animovaných filmov. Pôsobil aj v oblasti reklamy. Počas svojho života vytvoril viac ako 7000 výtvarných diel. Svoje kresby publikoval aj v časopisoch doma i v zahraničí. Ilustroval a vytvoril grafické návrhy obálok 41 knižných titulov. Jeho vorba bola ocenená 30 cenami doma i v zahraničí. Okrem iného bol aj autorom scenárov a námetov na televízne spoty a sloganov.

29. novembra - Vo veku 75 rokov zomrela jedna z najväčších košických futbalových legiend Ján Strausz. Počas aktívnej kariéry bol symbolom klubovej vernosti a vďaka 115-tim ligovým gólom sa stal aj členom klubu Ligových kanonierov. V 261 zápasoch v najvyššej československej súťaži nastrieľal dovedna 115 gólov a podľa dostupných údajov boli všetky z hry - žiadny z jedenástky či priameho kopu, ale až 74 hlavičkou.
Z odovzdávania ocenení členom Klubu ligových kanonierov 31. marca 2015 v Žiline. Na snímke vpravo Ján Strausz si preberá plaketu od prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jána Kováčika.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


29. novembra - Vo veku 77 rokov zomrel 29. novembra rektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Matúš. Univerzitu viedol druhé volebné obdobie, na post rektora nastúpil v roku 2010 vo veku 70 rokov. Predtým pôsobil na Fakulte masmediálnej komunikácie ako dekan.

DECEMBER


3. decembra - Vo veku 77 rokov po ťažkej chorobe zomrel jazzový hudobník, trubkár Juraj Lehotský. Absolvoval Konzervatórium v Bratislave (trúbka). Začínal v amatérskych jazzových skupinách, v rokoch 1963 až 1970 bol členom orchestra Juraja Velčovského. Od roku 1970 pôsobil ako sólista v Tanečnom orchestri Čs. rozhlasu v Bratislave. Popri tom sa zúčastňoval na nahrávkach rôznych interpretov a hosťoval vo viacerých orchestroch, medzi nimi VV Systém či Orchester Gustava Broma. V rokoch 1986 až 1996 bol členom skupiny tradičného jazzu T+R Band.