Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Danko: Nie je podstatná výška stožiaru, ale bude to dôstojné miesto

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Dodal, že sprístupnené budú aj rozpočtové náklady. Osobne podľa svojich slov prispel na stavbu sumou 9000 eur.

Bratislava 17. júla (TASR) - Tridsať metrov je najvyššia možná výška, ktorú povolili technici a stavební inžinieri v súvislosti so stožiarom, ktorý chce pred Národnou radou (NR) SR dať postaviť predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Povedal to na stredajšom tlačovom brífingu. Doplnil, že suma výstavby by nemala stáť štát viac ako 34.000 eur plus DPH.

"Zodpovedne sme kontaktovali pamiatkarov, všetky stavebné úrady. Nakoniec sme sa rozhodli v rámci areálu postaviť stožiar, ktorý nám technické a iné možnosti dovoľujú. Určite to nie sú preteky. Skôr je to o tom, aby Slovensko malo stožiar v najväčších možných rozmeroch," skonštatoval s tým, že je to podobne aj v iných krajinách.

Dodal, že sprístupnené budú aj rozpočtové náklady. Osobne podľa svojich slov prispel na stavbu sumou 9000 eur. Podobnou sumou podľa jeho slov prispel aj vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Zemné práce podľa jeho slov stoja 16.000 plus DPH, druhá časť výstavby by mala stáť 38.000 eur. "Dokopy suma nebude viac ako 34.000 plus DPH," skonštatoval s tým, že to tak vychádza po odrátaní jeho a kancelárovho príspevku z celkovej sumy, čo považuje za relevantnú cenu. Dodal, že bude rád, ak sa podarí stavbu dokončiť do 1. septembra tohto roka.

Tvrdí, že k svojej funkcii predsedu NR SR pristupuje zodpovedne a aj rozhodnutie postaviť tento stožiar bolo nutné. Vysvetlil, že pamiatkarmi upozornili na uchytenie zástavy na Bratislavskom hrade či streche parlamentu, ktoré podľa jeho slov nie je šťastné a môže sa stať, že na niekoho spadne. "Keď už niečo máme robiť, nech je to poriadne. Nech je to niečo dôstojné, reprezentačné a niečo, čo je aj štandardom v okolitých štátoch," povedal Danko.

Vysvetlil, že výška 30 metrov je maximálna výška, ktorú povolili kompetentné úrady. Porovnanie s Maďarskom vzniklo podľa jeho slov spontánne po tom, ako sa o tejto výške dozvedel, keď len skonštatoval, že je to viac ako v Maďarsku.

V súvislosti so sobotňajším (21. 7.) pochodom Hrdí na rodinu, na ktorom sa zúčastní, Danko povedal, že nejde o jednorazovú vec a s Alianciou za rodinu spolupracuje dlhšie. Dodal, že svoj názor na homosexuálne partnerstvá či adopcie takýmito pármi nezmenil. To si podľa jeho slov vyžaduje väčší časový úsek, vedecké poznanie a diskusiu. "Ja to odmietam, je to môj názor, neurážam nikoho, kto je na opačnej strane," dodal.

Reagoval aj na stratifikáciu nemocníc. Poznamenal, že návrh ústavného zákona ešte nevidel. Podotkol však, že je najvyšší čas niečo v zdravotníctve urobiť, odmieta ale rušenie nemocníc. Podľa svojich slov nechce vytvoriť sieť so zabetónovaním súkromných podnikateľských sektorov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Myslí si, že štát má dostatok financií na investície, vidí však potrebu zmeny zákona o verejnom obstarávaní a stavebného zákona.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) predloží návrh reformy nemocníc formou ústavného zákona, informovala o tom v utorok (16. 7.). Tvrdí, že chce nájsť podporu naprieč politickým spektrom. Stratifikáciu predloží na prerokovanie vláde na najbližšom stretnutí 21. augusta. Vyzvala koaličné aj opozičné strany, aby sa dohodli na podpore jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva za posledné roky.