Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Danko: Problém Kosova si musia Srbsko a Kosovo vyriešiť medzi sebou

Na snímke Andrej Danko. Foto: TASR

Predseda slovenského parlamentu je presvedčený, že krajiny Balkánu sú pre Slovensko aj Európsku úniu strategické. Dodal, že Slovensko vníma Srbsko ako bratský a priateľský národ.

Belehrad 13. októbra (TASR) – Európska únia má "veľký rest" voči Srbsku v súvislosti s postupom v prístupových konaniach do EÚ. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), ktorý v nedeľu pricestoval do Srbska na dvojdňovú pracovnú návštevu.

Pripomenul svoje vlaňajšie vystúpenie na pôde srbského parlamentu, keď povedal, že Slovensko stojí pri téme Kosova na strane Belehradu. Ide podľa neho o "problém, ktorý si musia vyriešiť Srbi a Kosovo" medzi sebou.

Predseda slovenského parlamentu je presvedčený, že krajiny Balkánu sú pre Slovensko aj Európsku úniu strategické. Dodal, že Slovensko vníma Srbsko ako bratský a priateľský národ.

Danko sa v Belehrade zúčastňuje na 141. zasadnutí Medziparlamentnej únie (IPU). "Ja som rád, že na takomto medzinárodnom fóre, kde diskutujeme o medziparlamentnej spolupráci, sme zastúpení spoločne s českým kolegom (Radkom Vondráčkom). Naozaj chceme deklarovať dobré vzťahy so Srbskom," zdôraznil.

IPU vníma ako priestor na výmenu skúseností a možnosť absolvovať množstvo bilaterálnych stretnutí, od ktorých očakáva, že budú pre neho inšpiratívne.

Danka čaká v pondelok stretnutie s predsedníčkou srbského parlamentu Majou Gojkovičovou, ale aj rokovanie s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radkom Vondráčkom a predsedom rakúskej Národnej rady Wolfgangom Sobotkom v rámci takzvaného Slavkovského formátu.

Medziparlamentná únia, ktorá vznikla pred 130 rokmi, združuje národné parlamenty 179 štátov a ďalších 12 regionálnych parlamentných zhromaždení. Na rokovania v Belehrade prišlo 149 parlamentných delegácií, 90 predsedov parlamentov; dovedna približne 2000 delegátov.

Hlavnými témami výročného zasadnutia IPU, ktoré potrvá do 17. októbra, sú posilnenie medzinárodného práva, parlamentné úlohy a mechanizmy a prínos regionálnej spolupráce.

Predseda slovenského parlamentu uskutočnil oficiálnu návštevu Srbskej republiky vlani v júni, keď vystúpil aj na pôde tamojšieho parlamentu. Poslednú pracovnú návštevu absolvoval v júni 2017. 

Osobitná spravodajkyňa TASR Daniela Martinčeková