Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Národný park Veľká Fatra predstavil návrh zonácie

Na archívnej snímke pohľad na vrchy Veľkej a Malej Fatry. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Územie s prísnou ochranou bude predstavovať viac ako 40 percent celkového územia, čím sa v porovnaní so súčasným stavom zdvojnásobí.

Blatnica 3. augusta (TASR) – Správa Národného parku (NP) Veľká Fatra predstavila vo štvrtok v Gaderskej doline návrh zonácie, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Podľa riaditeľa NP Eduarda Apfela ukončí stanovenie jasných pravidiel obdobie sporov medzi výstavbou, lesníkmi a ochranármi.

Doplnil, že pomôže aj aktívnejšie zasiahnuť voči negatívnym javom, ktoré komplikujú život chráneným druhom, návštevníkom aj miestnym obyvateľom. Okolitému regiónu má zonácia umožniť postaviť ekonomický rast na udržateľných a predvídateľných základoch. "NP nie je fabrika, ktorá raz môže odísť alebo ukončiť výrobu. Regiónu ho nikto nezoberie, môžeme sa o neho pripraviť len sami. Máme príklady zo Slovenska aj zo zahraničia, že dobre fungujúci park generuje nové pracovné príležitosti v oblasti gastra, ubytovania, maloobchodu a ďalších oblastiach," povedal Apfel.

Hlavná váha ochrany územia v najvyššom stupni stojí podľa neho na pozemkoch vo vlastníctve štátu. Územie s prísnou ochranou bude predstavovať viac ako 40 percent celkového územia, čím sa v porovnaní so súčasným stavom zdvojnásobí. "Celková výmera NP bude po zonácii takmer 41.000 hektárov. Necelá polovica územia je navrhnutá do zóny, v ktorej sa bude uplatňovať prírode blízky spôsob obhospodarovania v lesných ekosystémoch na nelesných pozemkoch. Na lúkach a pasienkoch sa bude preferovať bežné obhospodarovanie s uplatňovaním tradičných spôsobov hospodárenia," vysvetlil Apfel.

Rozvoj mäkkého turizmu podporí aj budovanie a obnova turistických chodníkov či cyklotrás, stanovanie a bivakovanie bude povolené na vyhradených miestach. "Sieť turistických chodníkov aj cyklotrás ostáva po zonácií zachovaná. Pripravujeme aj nové produkty a služby v zónach, kde sa človek nemôže bežne pohybovať mimo turistických chodníkov. Zamestnanci NP, preškolení miestni obyvatelia a profesionálni sprievodcovia budú poskytovať sprievodcovskú činnosť. Návštevníci dostanú komplexnú informáciu o vzácnych druhoch a biotopoch, ale aj o vyhlásení prísnejšie chránených zón," dodala zoologička Správy NP Veľká Fatra Mária Apfelová.

Fungujúce NP môžu podľa rezortu životného prostredia tvoriť kľúčový pilier pre udržateľný rozvoj celého regiónu. "Príkladom môže byť NP Slovenský raj, ktorý sa stal súčasťou oblastnej organizácie cestovného ruchu a predstavuje atraktívnu turistickú destináciu aj pre zahraničných turistov. Rovnako aj Pieninský NP či NP Muránska planina, ktorý ukončil proces zonácie v roku 2022. Zo zahraničia tvorí príklad pozitívnych dopadov NP Šumava. Podľa štúdie socioekonomických prínosov park priniesol priame efekty pre región v hodnote takmer 32 miliónov eur za poskytovanie turistických produktov a služieb v odvetví ubytovania, stravovania, dopravy, maloobchodu a ďalších," informoval rezort.