Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Vodohospodári pôjdu do Viedne na konferenciu o budúcnosti riek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zúčastnení vedci a odborná verejnosť sa budú zaoberať i znečistením riek, ekológiou a nápravnými opatreniami.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Výskum veľkých riek a ich efektívneho a trvalo udržateľného manažmentu budú predmetom medzinárodnej konferencie Stav a budúcnosť veľkých svetových riek vo Viedni. Konferencie sa zúčastní aj štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý o tom TASR informoval. Konferencia sa uskutoční 21. až 25 augusta.

"Účasť na predmetnej medzinárodnej konferencii bude prínosom na získanie informácií o najnovších vedeckých pokrokoch a výmenu odborných skúseností, ktoré po praktickej aplikácii prispejú ku skvalitneniu a zefektívneniu činnosti technicko-bezpečnostného dohľadu, a takisto z dôvodu nadviazania kontaktov pre ďalšiu potenciálnu medzinárodnú spoluprácu," uviedli vodohospodári.

Piaty ročník konferencie otvorí štyri témy. Prvou z nich bude hydrológia, hydraulika a hydraulické následky. Druhou témou bude transport sedimentov a morfológia riek. Zúčastnení vedci a odborná verejnosť sa budú zaoberať i znečistením riek, ekológiou a nápravnými opatreniami. V neposlednom rade budú diskutovať o integrovanom manažmente povodia riek, ako je hydroenergetika či povodňová bezpečnosť a ochrana.

"Dôvodom, prečo konferencia vznikla, sú tlaky a vplyvy na veľké svetové rieky, ktoré sa v posledných rokoch výrazne zvýšili. Veľké rieky sú obzvlášť vystavené problémom viacnásobného využitia, často s protichodnými cieľmi," ozrejmila VV. V globálnom meradle podľa nej neexistuje komplexné hodnotenie súčasného stavu veľkých svetových riek. Mätúce sú aj často protichodné požiadavky na takéto rieky a antropogénne vplyvy, ako aj potenciál obnovy a súvisiace problémy.

Prvá medzinárodná konferencia bola v roku 2011 na tému Stav a budúcnosť veľkých svetových riek v rakúskej Viedni a poskytla globálne fórum pre širokú diskusiu o kľúčových otázkach týkajúcich sa výskumu veľkých riek a ich efektívneho a trvalo udržateľného manažmentu. Táto úspešná akcia pokračovala v Brazílii pri rieke Amazonka, v Indii pri rieke Ganga. Konferencia sa uskutočnila aj online počas pandémie v roku 2021.