Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

IMRECZE: Organizačné zmeny sa nedotkli vyšetrovateľov kauzy Bašternák

Na snímke prezident finančnej správy František Imrecze. Foto: TASR - Jakub Kotian

Finančná správa trvá na tom, že organizačné zmeny na jej kriminálnom úrade z novembra 2014 nemali za cieľ ovplyvniť vyšetrovanie politicky citlivých káuz.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Finančná správa trvá na tom, že organizačné zmeny na jej kriminálnom úrade (KÚFS) z novembra 2014 nemali za cieľ ovplyvniť vyšetrovanie politicky citlivých káuz. Uviedol to jej šéf František Imrecze na dnešnom mimoriadnom finančnom výbore parlamentu iniciovanom opozičnými poslancami. Tí žiadali bližšie informácie o údajnom "rozprášení" tímu, ktorý vyšetroval firmu BL-202 podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov.

Imrecze zdôraznil, že žiadny tím nebol na kriminálnom úrade "rozprášený". "Ku koncu roka 2014 sme zrealizovali reorganizáciu KÚFS s dvomi cieľmi – zvýšiť jeho efektívnosť, čo sa následne potvrdilo v náraste otvorených operatívnych a vyšetrovacích spisov a prejavuje sa to aj v rámci stále lepšieho výberu daní. Druhý dôvod reorganizácie bol, aby sme do KÚFS dostali kompetencie, ktoré tam potrebujeme mať. To je hlavne daňové, colné know-how z hľadiska vyšetrovania podvodov na spotrebných daniach. Takže máme v KÚFS nových zamestnancov z policajného zboru, z daňovej a colnej časti FS," vysvetlil.

Ako dodal, organizačná zmena sa vôbec nedotkla vyšetrovateľov. "Nikomu nebol odňatý žiadny vyšetrovací spis, na ktorom pracoval predtým. Žiadne vyšetrovanie nebolo nijakým spôsobom ovplyvnené, zastavené. Naopak, počet operatívnych vyšetrovateľov v skrátenom konaní narástol o ďalších dvoch ľudí," upozornil prezident FS.

Rajtár: Motív reorganizácie bol iný

"Ja osobne si myslím, že motív reorganizácie bol iný – narušiť niektoré vyšetrovania, ktoré sa tam viedli. Nečakal som príliš odlišnú odpoveď od tej, že to bola reorganizácia pre zlepšenie fungovania. Ten tím bol daný asi rok predtým dokopy a zrazu po roku bol výrazným spôsobom narušený. Toto je veľmi zvláštne vysvetlenie," povedal poslanec Jozef Rajtár (SaS).

Na archívnej snímke poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Opozičný zákonodarca pripomenul, že kriminalisti z finančnej správy neodoslali na políciu list, v ktorom žiadali o obnovenie vyšetrovania Bašternáka. "Oni sú tí, čo sa do toho najviac vyznajú. Polícia nie je na to príliš špecializovaná. Bez ohľadu na to, či oni majú celé vyšetrovanie v rukách, majú v rukách to, aby sa všetky dôležité podklady dostali na políciu tak, aby sa to dalo, ak sa bude chcieť, kvalitne vyšetriť," domnieva sa Rajtár.

Imrecze reagoval, že organizačné zmeny nemali nič spoločné so sťažnosťou, ktorú vtedajší riaditeľ KÚFS Jozef Luterán nepodpísal. Z úradu podľa neho odchádzal ešte v auguste 2014 po vážnych zdravotných problémoch. "V sťažnosti neboli žiadne nové skutočnosti, ktoré vtedy mohli akýmkoľvek spôsobom zmeniť vyšetrovanie. Mňa mrzí, že tá sťažnosť nebola odoslaná. Ja som o nej nevedel. Keby som o nej vedel, určite by bola odoslaná, bez ohľadu na to, aký by mala vplyv na ďalšie vyšetrovanie," vyhlásil.