Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico: Nahrávka z rozhovoru s A.Vadalom podľa prokurátora neexistuje

Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie 20. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Expremiér v tejto súvislosti kritizoval novinárov. Porušujete zákony, neexistuje nič, čo by vás oprávňovalo písať čokoľvek o kontaktoch predstaviteľov strany Smer-SD s týmito ľuďmi, odkázal Fico.

Bratislava 20. marca (TASR) - Predseda strany Smer-SD Robert Fico na základe odpovede od špeciálneho prokurátora Juraja Novockého vyhlásil, že medzi ním a talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom sa neuskutočnil žiaden telefonát. Médiám zároveň na stredajšej tlačovej konferencii pripomenul, že nehľadali dôkazy o týchto kontaktoch.

Fico sa podľa vlastných slov obrátil na prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Novockého, ktorého požiadal podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám o poskytnutie záznamu zo služobnej cesty, ktorú absolvoval v talianskej Kalábrii. "Vo vzťahu k existencii priamych telefonických rozhovorov medzi Antoninom Vadalom a bývalým premiérom Robertom Ficom môžeme vyhlásiť, že v uvedenom trestnom spise sa nenachádza žiadny rozhovor z roku 2012 týkajúci sa/zahŕňajúci Antonina Vadalu," uvádza sa v odpovedi prokurátora.

Informácia sa podľa prokurátora poskytla justičným orgánom SR. "Z uvedenej informácie vyplýva, že v roku 2012 Taliansko nevykonávalo žiadne odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky účastníckej stanice Antonina Vadalu, a preto ani nedisponuje údajným rozhovorom medzi ním a Vašou osobou," píše sa v liste od prokurátora.

Expremiér v tejto súvislosti kritizoval novinárov. "Porušujete zákony, neexistuje nič, čo by vás oprávňovalo písať čokoľvek o kontaktoch predstaviteľov strany Smer-SD s týmito ľuďmi. Ak máte aspoň kúsok cti v sebe, tak sa mne osobne, ako aj strane Smer-SD ospravedlníte," odkázal Fico.

Zároveň dodal, že zostavili právny tím, ktorý má monitorovať správanie novinárov a ktorého výsledkom majú byť trestné oznámenia a žaloby.

R. Fico: Štát je dnes vlastníkom bytu, v ktorom bývam


Predseda strany Smer-SD Robert Fico si podľa vlastných slov počká na rozhodnutie správcu konkurznej podstaty v súvislosti so svojím odsťahovaním z bytu podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorého minulý týždeň odsúdili.

Fico zároveň uviedol, že musí komunikovať s novým vlastníkom bytu, ktorým je štát. "Ak máte nejaký problém s mojím bývaním, tak odpoviem veľmi jednoducho. Ja si počkám na rozhodnutie správcu konkurznej podstaty, pretože mám dnes nového vlastníka, s ktorým musím komunikovať. Vždy ste chceli, aby som mal iného vlastníka. Štát je dnes vlastníkom bytu, v ktorom bývam," priblížil.

Expremiér tiež doplnil, že ho ešte nikto nekontaktoval. "Čakám na nového vlastníka, ktorý príde a ktorý bude so mnou komunikovať," dodal.

Podnikateľa Ladislava Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Odpykať by si ho mal v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. Bašternákovi prepadá majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu.