Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico:Globálny pakt o migrácii nie je v súlade s migračnou politikou SR

Na archívnej snímke Robert Fico. Foto: TASR Andrej Galica

Podľa jeho slov masy ekonomických migrantov, ktorí sa natlačili do Európy, prinášajú riziká pre bezpečnosť ľudí, zvyšujú riziko terorizmu a ohrozujú naše civilizačné, kultúrne a náboženské korene.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Globálny pakt OSN o migrácii, ktorý má byť v decembri prijatý v Maroku ako nezáväzný dokument, nie je v súlade s národnou migračnou politikou SR a je neakceptovateľný aj pre Smer-SD. Vo videoodkaze na sociálnej sieti to uviedol expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Pakt nerobí rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou a vychádza z princípu, že migrácia je dobrá, pomáha riešiť problémy sveta a má byť zdrojom prosperity. Ale náš pohľad je iný," upozornil Fico.

Podľa jeho slov masy ekonomických migrantov, ktorí sa natlačili do Európy, prinášajú riziká pre bezpečnosť ľudí, zvyšujú riziko terorizmu a ohrozujú civilizačné, kultúrne a náboženské korene nášho kontinentu. "Pakt je síce právne nezáväzný, ale je to politicky silný dokument. Slovensko sa musí k nemu negatívne vymedziť. Správne preto bude, ak na najbližšej schôdzi v NR SR, ešte pred rokovaním v Maroku, prijmeme v tomto duchu jasný mandát, ktorým bude viazaný ktokoľvek, kto sa zúčastní akýchkoľvek rokovaní o pakte," dodal.