Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Generálna prokuratúra rieši prípady zneužívania v tábore ChaChaLand

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavný vedúci tábora tvrdenia údajne zneužívaného dievčaťa odmieta.

Bratislava 26. marca (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR sa venuje prípadu zneužívania dievčat v detskom tábore ChaChaLand. Krajskej prokuratúre (KP) v Bratislave dala pokyn na začatie trestného stíhania za trestný čin sexuálneho zneužívania. Informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová s tým, že sexuálnemu zneužívaniu detí venuje dlhodobo vysokú pozornosť.

"Po oboznámení sa s obsahom článku v denníku Sme ohľadom sexuálneho zneužívania maloletých dievčat v detskom tábore ChaChaLand, prokurátorka trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky uložila dňom 25. 3. 2019 Krajskej prokuratúre Bratislava záväzný pokyn na bezodkladné zabezpečenie začatia trestného stíhania za trestný čin sexuálneho zneužívania," povedala Predajňová.

Doplnila, že prokurátorka trestného odboru GP zároveň nariadila KP správovú povinnosť. "Vec bude prokurátorka GP SR intenzívne sledovať," zdôraznila.

GP sa podľa jej slov tejto oblasti venuje dlhodobo. Správa o činnosti, ktorú GP predkladá Národnej rade (NR) SR, sa minulý rok prvýkrát doplnila aj o časť týkajúcu sa trestných činov páchaných na deťoch. Ako ozrejmila, veľká časť správy sa venuje práve trestným činom sexuálneho charakteru - osobitne aj novým fenoménom, ako je grooming, sexting a sexual solicitation.

"Odhaľovanie a účinný postih páchateľov trestných činov tzv. domáceho násilia, resp. násilia páchaného na deťoch, resp. trestné činy násilného a sexuálneho charakteru je jednou z priorít generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorú uviedol pri svojom menovaní do funkcie v roku 2013," zdôraznila Predajňová s tým, že sa vytvorili podmienky pre špecializáciu v tejto oblasti.

Na prípad zneužívania dievčat v detskom tábore ChaChaLand poukázali denník Sme a Denník N. V rozhovore pre Sme prehovorilo jedno z dnes už dospelých dievčat. Za páchateľa označila hlavného vedúceho tábora, ktorý tvrdenia odmieta. Médiá písali aj o jeho komunikácii s iným neplnoletým dievčaťom, s ktorým mal hovoriť o sexuálnych fotografiách. K udalostiam malo dochádzať v rokoch 2003 až 2006.