Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hlivák: O príprave legislatívy k prepojeným osobám komunikujeme s EK

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Dano Veselský

Téma majetkovo a personálne prepojených osôb je podľa Hliváka veľmi rozsiahla a je zložité ju správne legislatívne definovať.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v súčasnosti komunikuje s Európskou komisiou (EK) o príprave legislatívy týkajúcej sa majetkovo a personálne prepojených osôb vo verejnom obstarávaní. Legislatíva by mala byť predstavená, keď bude mať úrad s EK odkomunikované všetky odborné veci. Uviedol to vo štvrtok predseda ÚVO Miroslav Hlivák počas konferencie organizovanej úradom a Právnickou fakultou Univerzity Komenského s názvom Za hranou zákona vo verejnom obstarávaní.

Téma majetkovo a personálne prepojených osôb je podľa Hliváka veľmi rozsiahla a je zložité ju správne legislatívne definovať. "My sme vypracovali jeden obšírny materiál aj s otázkami a sme momentálne aj v komunikácii s Európskou komisiou, keďže sa nám tam bijú, ako som v minulosti povedal, právo hospodárskej súťaže a právo verejného obstarávania," priblížil s tým, že aj na pôde Európskej únie (EÚ) je právne zložité nájsť primeraný kompromis legislatívnej úpravy.

V tomto smere sa však podľa jeho slov pohli vpred. "V súčasnosti máme vypracované určité prvotné legislatívne návrhy a naozaj chceme mať túto tému 'vyštrnganú', ako sa hovorí, z pozície Európskej komisie, aby sme boli súladní so všetkými smernicami, ktoré dávajú aj práva na jednej strane, ale súčasne chceme postihovať práve tie veci, ktoré sa v týchto súťažiach vyskytujú," skonštatoval predseda ÚVO. Legislatíva by mala byť podľa neho predstavená až vtedy, keď bude mať úrad s EÚ odkomunikované všetky odborné veci.

Predseda ÚVO zároveň s Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR podpísal dokument, na základe ktorého by mala byť vytvorená metodika k posudzovaniu otázky hospodárnosti vo verejnom obstarávaní. "Aj na základe tohto memoranda sme si jasne rozdelili kompetencie, kedy náš úrad má na starosti problematiku verejného obstarávania a NKÚ už túto tému neposudzuje tak, ako to bolo v minulosti. Ale ak má svoje zistenia a potrebuje si túto tému odkonzultovať, tak sa opýta nás. Rovnako my, v otázkach týkajúcich sa napríklad hospodárnosti, budeme vychádzať zo zistení NKÚ," ozrejmil Hlivák.

V prípade trestnoprávnych otázok vo verejnom obstarávaní je podľa neho dôležitá aj spolupráca s generálnou prokuratúrou, s ktorou má úrad tiež podpísané memorandum. "Vytvorili sa podmienky pre to, aby tie trestné oznámenia zo strany ÚVO boli lepšie napísané a zase aby sme my boli lepšie pripravení tie situácie vyhodnocovať," zhodnotil spoluprácu zástupca riaditeľa trestného odboru Generálnej prokuratúry SR Jozef Čentéš.