Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

I. Matovič žiada generálneho prokurátora, aby odvolal P. Šufliarskeho

Igor Matovič, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Dôvodom má byť Šufliarskeho SMS komunikácia s podnikateľom Marianom K.

Bratislava 29. marca (TASR) - Predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič očakáva od generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, že odvolá prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho pre jeho SMS komunikáciu s podnikateľom Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vyhlásil to na piatkovej tlačovej konferencii. Zároveň dodal, že Šufliarsky je skutočným šéfom generálnej prokuratúry.

"Pán Šufliarsky je skutočná hlava generálnej prokuratúry a k pánovi Čižnárovi sa správa ako k poskokovi. Preto sa ho Čižnár bojí odvolať," povedal a vyzval Čižnára na odvolanie Šufliarskeho.

Matovič sa Šufliarskeho pýta, či sa v roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej konalo osobné stretnutie medzi ním a Marianom K. Šufliarsky by mal tiež podľa neho ozrejmiť, či prešli na iný spôsob komunikácie.

Líder OĽaNO hovoril aj o presune časti vyšetrovacieho spisu týkajúcej sa objednávky vraždy Maroša Žilinku a Daniela Lipšica. Zaujíma ho, či skutočným zámerom presunutia tohto spisu bolo, aby sa nezverejnila komunikácia medzi Šufliarskym a Marianom K.

Matovič vo štvrtok (28. 3.) informoval, že Šufliarsky si s Marianom K. vymenili 430 SMS, sedem esemesiek aj zverejnil. Následne Šufliarsky potvrdil, že si s podnikateľom písal od januára do júla 2017. Prvý námestník generálneho prokurátora svoje odpovede označil za prejav slušnosti a profesionality. Zároveň oznámil, že SMS medzi ním a Marianom K. zverejní. Komunikáciou Šufliarskeho s obvineným podnikateľom sa zaoberá aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Podnikateľ Marian K. je v súčasnosti väzobne stíhaný v kauze televíznych zmeniek. Obvinený je aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zabili i jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.