Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Inšpektori skontrolujú systém triedeného zberu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výrobcovia, ktorých obaly a neobaly končia v komunálnom odpade, budú tiež môcť od 1. októbra zmeniť organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV).

Bratislava 21. septembra (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) spúšťa doteraz najväčšiu sériu kontrol systému triedeného zberu na Slovensku. Výrobcovia, ktorých obaly a neobaly končia v komunálnom odpade, budú tiež môcť od 1. októbra zmeniť organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV). Informuje o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Envirorezort apeluje na výrobcov, aby pri výbere OZV zvážili všetky podstatné aspekty, nielen cenu. "Pretože, keď si výrobca zazmluvní OZV, zodpovednosť vrátane sankcií za neplnenie zákonných povinností zostáva stále na výrobcovi," upozorňuje ministerstvo. Pri kontrolách sa špeciálne bude venovať výrobcom, u ktorých sa v minulosti preukázali pochybenia.

Kontroly podľa ministerstva reagujú na skúsenosti z praxe. "Minulosť priniesla príklady, kedy si OZV orientujúce sa na najnižšiu cenu pre výrobcov, nedokázali plniť svoje povinnosti smerom k obciam a mestám," konštatuje. Obce sa napríklad stretávali s tým, že po naplnení cieľov zberu už OZV ďalší vytriedený odpad nezobrali.

Súčasný odpadový systém na Slovensku funguje na princípe znečisťovateľ platí. Spoločnosti uvádzajúce na trh výrobky sa o ich obaly a neobaly musia postarať. Práve preto sa združujú v OZV, ktoré za nich tieto povinnosti plnia. Organizácie podpisujú zmluvy so samosprávami a financujú nakladanie s vytriedeným odpadom. "No, zodpovednosť zostáva na výrobcoch," zdôrazňuje ministerstvo.