Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Jeden z trojice Redhammer, Sinay a Šmid by sa mal stať predsedom SAA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská akreditačná agentúra (SAA) bude podľa zákona ako nezávislá verejnoprávna inštitúcia vykonávať dohľad nad postupmi vysokých škôl.

Bratislava 21. februára (TASR) – Jeden z trojice kandidátov by sa mal stať predsedom Výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry (SAA) pre vysoké školstvo. Verejné vypočutie kandidátov na tento post začne vo štvrtok od 9.00 h.

O funkciu predsedu SAA sa namiesto piatich avizovaných kandidátov uchádzajú len traja. Ide o Roberta Redhammera, Mareka Šmida a Juraja Sinaya.

"Z pôvodných piatich uchádzačov o post predsedu SAA jeden nedodal kompletné podklady, a to najmä štúdiu, ktorá má prezentovať víziu uchádzača v tejto funkcii," uviedol rezort školstva. Z tohto dôvodu boli na verejné vypočutie pozvaní štyria uchádzači, z ktorých sa jeden tejto možnosti v pondelok (18. 2.) vzdal.

V programe verejného vypočutia má od 9.00 do 10.00 h vyčlenený čas Redhammer, od 10.00 do 11.00 h Šmid a od 11.30 do 12.30 h Sinay. Kandidáti predstavia svoj projekt rozvoja SAA, dostanú otázky od výberovej komisie a verejnosti. "Časť verejného vypočutia uchádzačov sa uskutoční v cudzom jazyku zvolenom uchádzačom. Meno úspešného kandidáta bude zverejnené v najbližších dňoch," uviedlo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

SAA bude podľa zákona ako nezávislá verejnoprávna inštitúcia vykonávať dohľad nad postupmi vysokých škôl. Bude tiež rozhodovať o žiadostiach vysokých škôl, monitorovať kvalitu vzdelávania a spôsob, akým ho zlepšujú. "Rozhodovanie v súlade s novými štandardmi pre vysokoškolské vzdelávanie sa začne v roku 2020," dodal rezort. SAA pre vysoké školstvo bola zriadená zákonom o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania, ktorý upravuje okrem iného aj úlohy a zodpovednosť predsedu výkonnej rady.